Русия публикува кадри от унищожената Палмира (видео)

Йоанна Димитрова Последна промяна на 13 февруари 2017 в 13:47 4959 0

Министерството на отбраната на Русия публикува видео като доказателство, че бойци на ИДИЛ разрушават паметници от древна Палмира в Сирия, съобщи Риа Новости.

Руски безпилотен самолет е заснел Палмира и околните райони и е записал варварското унищожаване на фасади на римския амфитеатър и Тетрапилона - основни забележителности на древния град.

На кадрите ясно се вижда, че терористите са взривили „protsenium“ - централната част на древния римски театър и колоните Тетрапилона.

Тетрапилонът (от гр. Τετράπυλον - четири врати) бележи втория завой на централната улица с колонадите. Съоръжението се състои от квадратна платформа, носена на всеки ъгъл с група от четири колони. Всяка от четирите групи поддържа 150-тонен масивен корниз. Имало е статуя върху пиедестал в центъра на всяка четворка. Само една от 16-те колони е от оригиналния розов гранит, вероятно донесен от Асуан в Египет. 15-те други колони са реконструирани и монтирани от Палмира с дейното участие на същия Халед ал-Асаад, който бе убит от бойци на Ислямска държава.

В края на януари бе съобщено, че само две от 16-те колони са се запазили, сега терористите изглежда са унищожили и останалите колони на Тетрапилона.

От времето на първата атака на екстремистите преди около две години, малка част от архитектурните паметници на древната Палмира са оцелели. Терористите унищожиха древни сгради като храма на Ваал и Ваал Шамин, Триумфалната арка и колони в гробниците на долината. Засегнати са също колоните на Цитаделата на Салах ад Дин и Националния музей.

В средата на декември 2016 г. терористите превзеха града и руините. Сирийската преса публикува през януари тази година данните на последното унищожаване на архитектурни паметници.

реклама ЕТАРГЕТ
8
high
1080p
720p
480p
360p
240p
auto
00:00
/
02:07
Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !