СЗО хвали „шведския модел“ заради партньорството с обществото и самоконтрола на гражданите (видео)

Ваня Милева Последна промяна на 01 май 2020 в 00:03 7779 1

Д-р Майк Райън (Mike Ryan), водещ експерт на СЗО за извънредни ситуации. Скрийншот от видеото.

Световната здравна организация похвали Швеция като „модел“ за борба с коронавируса, макар че страната игнорира ограничителните мерки, за разлика от повечето държави.

Д-р Майк Райън (Mike Ryan), водещ експерт на СЗО за извънредни ситуации, заяви в сряда, че има „поуки, които трябва да се научат“ от скандинавската нация, която до голяма степен разчита нейните гражданите да се самоконтролират.

"Съществува схващане, че Швеция не е поставила мерки за контрол и просто е позволила на болестта да се разпространи", коментира Райън пред репортери. "Нищо не може да бъде по-далеч от истината."

Райън отбеляза, че вместо ограничения, страната „е въвела много силна обществена политика за социалното дистанциране, за защитата на хората в домовете за медико-социални грижи“.

„Това, което направиха по различен начин, е, че много разчитаха на връзката с обществеността и на способността и желанието на своите граждани за самодистанциране и самоконтрол“, отбелязва Райън. „В този смисъл те осъществяват обществената си политика чрез партньорство с населението си“.

Той заяви, че страната също така е засилила тестването и има достатъчен капацитет в болниците, за да се справи с всякакви огнища.

"Швеция може да е бъдещият модел за нормален живот с коронавирус“, подчертава Райън.

При население от 10,3 милиона Швеция има повече от 20 300 заразени и 2462 смъртни случая към четвъртък следобед - много повече от своите скандинавски съседи, които приложиха по-строги мерки за ограничаване.

За разлика от нея, Дания е регистрирала 9 206 заразени и 443 починали сред своите 5,8 милиона жители, докато Норвегия е наблюдавала 7 680 случая на коронавирус и 207 смъртни случая сред 5,4 милиона, сочат последните данни на Университета Джонс Хопкинс. Финландия потвърди само 4 906 случая на заразени и 206 починали от 5,5 милиона население.

Подходът на Швеция бе критикуван от 2300 учени, които миналия месец написаха писмо с призив правителството да преразгледа своите своите твърде либерални мерки за ограничения, предаде агенция France-Press.

„Трябва да установим контрол над ситуацията, не можем да изпаднем в ситуация на пълен хаос. Никой не е пробвал този подход, така че защо да го тестваме първо в Швеция, без информирано съгласие? “, заяви Сесилия Содерберг-Наулер (Cecilia Soderberg-Naucler), професор в Каролинския институт.

ИзточникWHO lauds lockdown-ignoring Sweden as a ‘model’ for countries going forward, New York Post

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

6145

1

kokoten

01.05 2020 в 10:39

Не виждам нищо за пример при другите скандинавски държави показателите са десет пъти повече пъти по-добри...кое му е доброто на това да ти умрат 2500 човека щото не си искал да затвориш ресторантите и моловете...СЗО непрекъснато се дъни...не стига,че проспа епидемията в Китай,ами сега дава,меко казано разнопосочни сигнали на хората....Тъпа работа...пандемиите изискват единна строга и най-важното научна реакция,а не да правим поведение на принципа проба-грешка....тук са заложени човешки животи и всякакви идиотии от разни чиновници които не съвпадат с приетите норми на поведение не трябва да се толерират.....и нашия Мангъров така казва-оставете епидемията да се развива по естествен път и тя ще затихне-верно,ще умрат няколко хиляди непотребни дъртаци,ама какво от това....Науката и медицината са призвани да се борят с/у епидемиите и да ограничават броя на загиналите,останалото няма никакъв смисъл...