Само по себе си затлъстяването не повишава риска от смърт

Метаболичното здравословно затлъстяване е безопасно за здравето

НаукаOFFNews Последна промяна на 13 юли 2018 в 11:19 5110 0

Кредит FIT AND WRITE

Изследователи установиха, че пациентите, които имат метаболитно здравословно затлъстяване, но липсват други метаболитни рискови фактори, нямат повишена смъртност, пише ScienceDaily.

Изследването на учени от факултета по здравеопазване на Университета Йорк е публикувано в Clinical Obesity.

Резултатите от това проучване могат да повлияят на начина, по който мислим за затлъстяването и здравето, коментира Дженифър Кук (Jennifer Kuk), доцент от катедрата по кинезиология и здравеопазване, която ръководи изследователския екип в Йоркския университет.

"Това е в контраст с повечето литература и смятаме, че това е така, защото повечето изследвания определят метаболитното здравословно затлъстяване като повишаващ риска метаболитен фактор", обяснява Кук. "Това е очевидно проблематично, тъй като само хипертонията увеличава риска от смъртност, а предишната литература би нарекла тези пациенти със затлъстяване и хипертония "здрави". Поради това повечето изследвания сега определят, че "здравословното" затлъстяване продължава да е свързано с по-висок риск от смъртност".

Изследването на Кук показа, че за разлика от нарушенията в мастната обмяна (дислипидемията), хипертонията или диабета, които са свързани с висок риск от смъртност, случаят със затлъстяването не е такъв.

В проучването са проследени 54 089 мъже и жени от пет кохортни проучвания, които са категоризирани само със затлъстяване или със затлъстяване с метаболитен фактор или повишена глюкоза, кръвно налягане или липиди самостоятелно или групирани със затлъстяване или друг метаболитен фактор. Изследователите проследяват колко души в рамките на всяка група са починали в сравнение с тези в групата с нормална маса без метаболитни рискови фактори.

Ръководствата за контрол на теглото  препоръчват всеки, който има индекс на теглото над 30 кг/м 2 трябва да отслабнат. Това означава, че ако имате така определено затлъстяване, дори без други рискови фактори, състоянието ви се смята за нездравословно. Изследователите установиха, че 1 от 20 индивида със затлъстяване нямат други метаболитни аномалии.

"Ние показахме, че индивидите с метаболитно здравословно затлъстяване всъщност не са с повишена смъртност. Открихме, че човек с нормално тегло без други метаболитни рискови фактори е също толкова вероятно да умре, колкото индивид със затлъстяване и без други рискови фактори", обобщаваа Кук. "Това означава, че на стотици хиляди хора само с метаболитно здравословно затлъстяване ще им бъдат казано да отслабнат, при положение, че е съмнително каква полза ще получат".

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !