Сателитът Intelsat-29e е обявен за тотално загубен

НаукаOFFNews Последна промяна на 19 април 2019 в 12:35 2257 0

Intelsat-29e, стартиран през януари 2016 г., бе обявен за загубен на 18 април 2019 г., след проблеми с двигателните и комуникационните му системи. Кредит: Intelsat.

Компанията Intelsat заяви, че първият ѝ високопроизводителен сателит, Intelsat-29e, е "тотално загубен", след като опитите за стасяване на неизправния сателит се оказаха неуспешни, съобщи SpaceNews.

Intelsat-29e претърпя изтичане на гориво на 7 април, след като бе само три години на геостационарна орбита. Повечето геостационарни комуникационни спътници издържат 15 години, ако не и повече.

След изтичането на горивото, възникна проблем с комуникационната връзка на Intelsat-29e, което доведе до пропуски в контактите със сателита. 

Компанията ExoAnalytic Solutions на 8 април забеляза чрез мрежа от наземни телескопи, че  около Intelsat-29e се носят отпадъци, а самият спътник се движи встрани от определената си орбитална позиция.

Изображението на аномалното състояние на Intelsat-29e, което бе изложено от Exoanalytic Solutions на 35-ия Космически симпозиум в Колорадо Спрингс, Колорадо, на 10 април. (Keith Johnson / SpaceNews)

В изявление от 18 април Intelsat сформира борд за преглед на провала с Boeing, производителя на спътника, за да извърши „цялостен анализ на причината за аномалията“.

Intelsat има на орбита шест високопроизводителни сателита от клас Epic, от които Boeing изгражда изцяло оборудването за всички и двигателите за пет (Airbus доставя платформата за Intelsat-32e).

Според Intelsat по-голямата част от клиентите на Intelsat-29e са били прехвърлени на други техни спътници, които са около 50 космически апарата или на сателити от други оператори. Intelsat-29e обхваща Северна и Южна Америка и околните региони, включително Карибите и Северния Атлантик. Той пренася транспондери в честотите на C-, Ku- и Ka-лентите.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !