Септември: Сияещият Млечен път разделя небето, както денят и нощта си поделят денонощието поравно (видео)

Юпитер и Сатурн се издигат вечер. Венера, Меркурий и Марс са сутрешни планети. Съединение на Меркурий и Марс около средата на месеца

НаукаOFFNews Последна промяна на 01 септември 2017 в 00:29 5977 0

Кредит Pixabay

Астрономическото събитието на септември ще бъде есенното равноденствие на 22 септември, което ще настъпи в София в 23:02 часа, и така ще дойде и астрономическата есен.

Две от петте ярки планети - Юпитер и Сатурн - ще се появят във вечерното небе през септември 2017 г. В същото време, другите три ярки планети - Венера, Марс и Меркурий - ще украсят утринното септемврийско небе.

Септември е много удобен месец за наблюдения от Северното полукълбо. Особено красив е Млечният път, преминаващ точно през зенита, от югозапад към североизток. Ако разгледате нашата галактика през бинокъл, ще видите, че е съставен от много хиляди звезди, повечето от тях - сини или бели, а също и тъмни петна, в които звездите като че ли отсъстват. Такива тъмни петна скриват звездите, които лежат зад тях.

Снимка: Pinterest

Планетите през септември 2017

От около втората седмица на септември, потърсете планетата Меркурий и звездата Регул, най-ярката в съзвездието Лъв, под ослепителната Венера преди изгрев слънце. 

Бляскавият Юпитер е първата "звезда", която се появява привечер, но скоро потегля след слънцето под хоризонта. Като цяло, Юпитер е четвъртото по яркост небесно тяло, след Слънцето, Луната и Венера. Междувременно Венера се появява само по посока на изгрева, преди изгрев слънце.

Златният Сатурн е най-високо на свечеряване и остава до късно през нощта. Луната ще ви насочи към Сатурн и близката звезда Антарес в дните около 26 септември.

Блестящата Венера се издига преди слънцето и помага да се насочим към двете по-малко ярки сутрешни планети, Марс и Меркурий, като Меркурий е по-светлата от двете. По-слабият Марс се изкачва на светлината на изгрева през целия месец. Вероятно ще стане видим в сутрешното небе около средата на септември 2017 г. 

Венера, Регул, Марс и Меркурий - приблизително на една линия. Преди изгрев слънце на 16 септември 2017 г. Марс и Меркурий ще изглеждат максимално близко.

Слънцето се движи през съзвездието Лъв до 17 септември и след това преминава в съзвездието Дева и остава в него до края на месеца. Максималният ъгъл над хоризонта или деклинацията на Слънцето намалява все повече и повече всеки ден, а продължителността на нощта се увеличава. Есенното равноденствие 22 септември 2017 изравнява продължителността на деня и нощта в целия свят и след преминаването на Слънцето в южното полукълбо на небесната сфера на нощта става по-дълга от деня в северното полукълбо на Земята (астрономическа есен), а в южното полукълбо - по-къса (астрономическа пролет). 

Позиция на Земята по време на есенното равноденствие. timeanddate.com

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !