Силиконовите импланти увеличават 6 пъти риска от артрит и 4 пъти от рак на кожата

НаукаOFFNews Последна промяна на 23 ноември 2018 в 09:00 12430 0

American Society of Plastic Surgeons

Силиконовите импланти могат да увеличат риска от артрит, мъртво раждане и дори рак на кожата, сочи ново проучване, цитирано от MedicalNewsToday.

Изследователи от Тексаския университет проведоха най-голямото и най-подробно изследване до момента, което проучва ефекта на силиконовите гръдни импланти върху здравето на жените. Резултатите са шокиращи както за нежния пол, така и за самите изследователи. Те установяват, че след процедурата жените имат 4.5 пъти по-голям риск от раждане на мъртво дете и четири пъти по-голям риск от развитие на меланома.

В сравнение с тези с физиологичен разтвор, силиконовите импланти е два пъти по-вероятно да предизвикат хирургични усложнения, особено белези около импланта.

Новото проучване е публикувано в списание Annals of Surgery.

Гръдният имплант е протеза, използвана за промяна на размера или формата на женската гърда.

Някои жени използват гръдните импланти, за да се чувстват по-комфортно в тялото си, докато други реконструират гърдите си, за да пресъздадат естествено изглеждаща гърда след мастектомия.

Хирурзите извършват мастектомия за отстраняване на тумори на рак на гърдата.

Двата вида най-популярни гръдни импланти, одобрени от американската агенция по храните и лекарствата (Food and Drug Administration - FDA) (определени от техния пълнежен материал), са тези със солен разтвор и силиконов гел.

Първият имплант използва силиконова обвивка, пълна със стерилен физиологичен разтвор, докато силиконовият имплант използва силиконова обвивка, предварително напълнена с вискозен силиконов гел.

Жените тредпочитат силиконовите импланти, защото с тях чувстват гърдите си "по-истински", отколкото имплантите с физиологичен разтвор, но силиконовите са по-опасни, ако изтекат.

Снимка: SCIENCE PHOTO LIBRARY

Регулаторната история на гръдните импланти

В началото на 90-те години FDA забрани силиконовите импланти, след като се появиха някои опасения за здравето, свързани с риск от рак, заболяване на съединителната тъкан и автоимунни заболявания.

През 1992 г. FDA стига до заключението, че наличните по това време данни не са достатъчни, за да подкрепят одобрението на силиконовите гръдни импланти.

Решението не засяга пълните с гел гръдни импланти за пациенти, подложени на реконструкция на гърдата. Те смятат, че тези импланти са изследователски медицински устройства, които се влагат, за да бъдат допълнително анализирани и клинично проучени.

В началото на 2000-те, FDA одобрява физиологичните импланти за уголемяване на гърдите при жени на възраст над 18 години и за реконструкция на жени на всяка възраст.

За разлика от тях одобрението за гръдните импланти със силиконов гел е за ограничен брой пациенти за увеличаване, реконструкция и корекция.

След като през 2006 г. FDA одобрява силиконовите импланти от двама производители, които трябваше да извършат проучвания, за да проверят безопасността и ефективността.

През 2011 г. FDA публикува съобщение за връзката между гръдните импланти и анапластичния голям клетъчен лимфом, рядко срещан тип лимфом (рак на лимфната система). Въз основа на преглед на клиничните проучвания, FDA смята, че жените с гръдни импланти могат да бъдат изложени на риск от развитие на заболяването.

Резултатите разкриват опасна картина

След одобряването на силиконовите гръдни импланти дискусията за безопасност продължи. FDA проведе няколко големи проучвания, които проследват състоянието на жени с гръдни импланти, но досега никой не е анализирал подробно базата данни.

"Данните дават на жените важна информация за безопасността на силиконовите гръдни импланти, за да имат реални очаквания и да им помогнат да изберат какво е подходящо за тях", обяснява д-р Марк Клеменс (Mark Clemens) и колегите му от Медицинския център в Хюстън за лечение и изследване на рака към Тексаския университет.

Екипът анализира данните на около 100 000 пациента, записани в големи проучвания след одобрението в периода 2007-2010 г. Около 80 000 от тези пациенти са получили силиконови импланти, а останалите - импланти, пълни със стерилен физиологичен разтвор.

На резултатите вече са публикувани в списание Annals of Surgery.

Благодарение на тази голяма база данни учените успяват да оценят риска от редки увреждания при жени с гръдни импланти.

Около 72% от тях са с уголемяване на гърдите, около 15% са с корекция на гърдите, 10% с реконструкция на гърдата и 3% с процедури за реконструкция

Екипът установи, че жените със силиконови импланти имат по-висок риск от редки нежелани последствия, включително склеродермия, ревматоиден артрит и синдром на Сьогрен.

Рискът от развитие на тези състояния е около 6 до 8 пъти по-висок, отколкото в останалата част от населението. Силиконовите импланти също са свързани с риска от раждане на мъртво дете и рак на кожата.

Учените откриват също, че жените със силиконови импланти може да са изложени на по-висок риск от някои хирургични усложнения, включително капсуларна контрактура (белези около импланта) в сравнение с имплантите, пълни с физиологичен разтвор.

Важно е да се отбележи, че макар някои редки увреждания да изглеждат по-чести при жените със силиконови импланти, "абсолютните нива на тези резултати бяха ниски", пишат авторите.

"За да се реши оставащата несигурност в доказателствената база, е важно тези данни да бъдат анализирани безпристрастно. Остава задължението на общността за пластична хирургия да предостави окончателни доказателства за рисковете, свързани с гръдните импланти", заключават изследователите.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !