Сливането на галактики джуджета потвърждава теорията за тъмната материя

Наука ОFFNews Последна промяна на 20 януари 2017 в 11:39 5236 0

Кредит NASA, ESA, S. Gallagher

Когато галактиките се сблъскват....

Астрономи за първи път откриват доказателство, че е две галактики джуджета са на път да се сблъскат - и това ще подкрепи две космологични теории - съществуването на тъмна материя и представите за появата на големите галактики, пише NewScientist.

Препринт е публикуван в arxiv.org.

И по-рано са наблюдавани взрив и сблъсък на двойки големи и средни галактики. Но това е друг случай - галактики-джуджета - такива често се срещат по периферията на големите галактики, чиято гравитация ги лишава от звездите им, преди сливането да може да се осъществи.

Екипът на Сабрина Стирвол (Sabrina Stierwal) от Националната радиоастрономическа обсерватория, Виржиния обединява данните от обзора Sloan Digital Sky и открива 7 изолирани клъстера, съдържащи само галактики джуджета. Това са достатъчно компактни групи, така че поне една двойка може да се слее.

Елена Донгиа (Elena D’Onghia) от Университета на Уисконсин прогнозира през 2009 година откриване на такива клъстери от галактики джуджета в близост до нашата галактика. "Въз основа на теорията на тъмната материя, ние очакваме много малки галактики джуджета и ореоли тъмна материя в и около Млечния път," пише Донгиа.

Учени смятат, че сливането на галактики джуджета води до образуването на големи галактики от типа на Млечния път. Ако е така, то малко галактики джуджета ще останат наблизо.

В ранната Вселена би трябвало да има много галактики джуджета, но е трудно да се видят. 

"Галактиките джуджета са разположени в халото (ореола) от тъмна материя. Едни без други те не биха могли да се задържат от клъстера" - пишат авторите на откритието. Щом може да се наблюдават тези седем клъстера наблизо, това означава, че нашата теория на образуването на галактиките чрез сблъсък е правилна. Това означава също и че невидимата тъмна материя се разпределя както си мислим – на малки порции из цялата Вселена, отбелязва Майк Боулан-Колчин Mike Boylan-Kolchin) от Университета на Тексас. 

А с усъвършенстването на техниката, все повече такива обекти ще можем да наблюдаваме.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !