Слоновете имат сложни мрежи за социална подкрепа на сираците в групата си

Приятелите винаги са от голямо значение

Ваня Милева Последна промяна на 22 юли 2022 в 00:01 4939 0

Кредит: Wikipedia Commons.

Последните няколко години не са били леки за дивите слонове в националните резервати Самбуру и Бъфало Спрингс в Кения. Бракониерството и тежката суша са погубили много възрастни женски животни, вследствие на което остават разпокъсани семейства и осиротели малки. Тези сираци оцеляват по-трудно от неосиротелите и срещат затруднения при опитите си да се присъединят към други семейства.

Сега ново проучване на изследователи от Държавния университет на Колорадо установява, че слоновете сираци изглежда получават физически измерима подкрепа от други млади слонове. Изследователите анализират хормоните на стреса при слоновете, за да разберат по-добре физическото въздействие на загубата на майка им за дълъг период от време, и установяват, че приятелите наистина имат значение.

Констатациите показват, че слоновете, които са имали повече приятели от групата на сходна възраст, са имали по-ниски нива на хормоните на стреса. Това навежда на мисълта, че тази социална мрежа за подкрепа би могла да намали стреса, предизвикан от загубата на майката при тези социални и интелигентни животни. Както се казва в изследователския документ, социалните взаимоотношения имат физиологично въздействие.

"Ако сте на терен и наблюдавате слонове, просто можете да кажете, че семейният живот е всичко", казва Джена Паркър (Jenna Parker), автор на изследването, пред BBC News. "Младите слонове рядко се отдалечават на повече от десет метра от майка си, докато не станат на около осем или девет години. И ако някои от слоновете в групата се отдалечат, ще ги чуете да се обаждат един на друг".

Стресът и слоновете

Когато се сблъскаме със стресов фактор, надбъбречните жлези освобождават повече глюкокортикоидни хормони в кръвта. Предишни проучвания показват, че присъствието на един или повече спътници при диви примати и лабораторни гризачи може да намали освобождаването на глюкокортикоиди и нивата на стрес - явление, известно като "социален предпазител" (social buffering). От известно време изследователите се чудят дали същото нещо се случва и при слоновете.

За целите на своето проучване Паркър и колегите ѝ наблюдават групи африкански слонове в Кения в продължение на повече от година. Те наблюдават и изчакват всеки индивид да се изходи, тъй като трябва да получат проба от изпражнения за анализ. Това не е привлекателно, но е важно. "Трябва да имате бинокъл и да следите задните им части и опашките им", разказа Паркър.

Възрастта на 25-те слона варира от седем до 21 години и те са загубили майките си между една и 19 години по-рано поради бракониерство или суша. Изследвани са и 12 неосиротели слона на сходна възраст. Основното откритие е, че има много малка разлика между осиротелите и неосиротелите слонове по отношение на дългосрочния стрес.

Проучването установява, че жизнеспособността е свързана със социалната подкрепа на други слонове. Животните с повече партньори на сходна възраст в групата си са имали много по-ниски нива на хормона на стреса от останалите, независимо дали са били сираци. Краткосрочният стрес не е анализиран, тъй като изследването е проведено две години след смъртта на майката.

Получените резултати биха могли да подобрят грижите за осиротели слонове, отглеждани в плен, като им се осигурят спътници на сходна възраст, за да се намалят нивата на стрес. Също така освобождаването на групи от сираци от плен, които преди това са се сближили, може да им помогне да улеснят прехода си обратно към дивата природа, твърдят изследователите.

Справка: Parker, J.M., Brown, J.L., Hobbs, N.T. et al. Social support correlates with glucocorticoid concentrations in wild African elephant orphans. Commun Biol 5, 630 (2022). https://doi.org/10.1038/s42003-022-03574-8

Източник: Elephants have complex social support networks for orphans in their group, ZMEScience

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !