Слоновете - математическите царе на джунглата (видео)

НаукаOFFNews Последна промяна на 24 октомври 2018 в 00:00 5105 0

Кредит Ethological Society and Springer Japan KK, part of Springer Nature 2018

Слонът използва сензорен екран.

Азиатските слонове притежават много добра представа за числата и могат да броят поне до 8, тяхното умение да съпоставят числа е подобно на това при хората, според наскоро публикувани експериментални данни, съобщава ScienceDaily.

Азиатските слонове показват математически способности, по-близки до тези, наблюдавани при хората, отколкото при други животни, според водещия автор Наоко Айрие (Naoko Irie) от SOKENDAI (Университет за напреднали изследвания и Японското дружество за насърчаване на науката) в Япония.

В проучване, публикувано в списанието на Springer, Journal of Ethology, Айрие и нейните колеги откриват, че чувството за брой на азиатските слонове не се влияе от разстоянието, големината или съотношенията на представените елементи и следователно предоставя експериментални доказателства, че тези животни имат когнитивни характеристики, подобни на човешките.

Етолозите предлагат няколко модела, които описват как животните възприемат числата. Според един от тях животните не умеят как да броят и не разбират числата, а вместо число си представят някакво количество нещо, например малко количество течност, еквивалентно на това число. Съответно, колкото повече е течността, толкова е по-голямо числото и толкова е по-голяма вероятността за грешка. Според друг модел животните могат да идентифицират отделни обекти до 3-4 броя и в рамките на тези граници могат да преброят обектите. Някои изследователи смятат, че животните използват и двата модела и това им позволява да оценят относителното количество обекти. Предполага се, че точността на тази оценка се влияе от броя на обектите или съотношението на по-малкото и по-голямото количество, и разликата между сравняваните числа (например, разграничаването на 0 от 6 е ​​по-просто, отколкото 5 от 6). Колкото по-малка е разликата между сравняваните числа и колкото по-голям е броят на обектите, толкова по-малко точна е количествената оценка.

Много животни притежават някаква форма на математическа компетентност, въпреки че не използват език, според редица предишни изследвания. Тази способност за боравене с числа обаче се основава основно на неточни количества (моделът "течност") вместо на абсолютни числа.

В това изследване учените показват, че азиатските слонове правилно оценяват броя на обектите, дори ако сравняваните числа се различават само с единица, а броят на обектите достига осем.

Айрие и нейните колеги разработват нов метод за проверка доколко добре животните могат да преценят относителното количество обекти.. Те успешно обучават да използва компютърно управляван сензорен панел 14-годишна азиатска слоница, наречена Утай, от зоопарка "Уено" в Япония. Програмата е специално разработена, за да изследва когнитивните способности на слоновете, така че да могат да бъдат изключени всички нежелани фактори, които биха повлияли върху резултатите. 

Върху екрана слонът трябва да посочи с върха на хобота си коя от двете фигури, показани едновременно, съдържа повече елементи. Те варират от 0 до 10 елемента и представляват изображения на банани, дини и ябълки. Плодовете не са с еднакви размери, за да се гарантира, че Утай не прави своя избор според заетата от тях площ.

Примери за фигури, представени в задачата.

Когато познае панелите с по-голям брой елементи, слонът получава награда. Това се случва 181 пъти от 271 теста - успешните опити са 66,8% - над рероятността на избор "на късмет". Способността на слоницата да определя фигурата с повече плодове не се повлиява от големината, разстоянието или съотношението на сравненяваните панели. Времето за реагиране на Укай е различно - тя се нуждае от значително повече време, за да направи избор между относително по-малки разлики и по-големи количества.

"Установихме, че нейното представяне не е повлияно от разстоянието, големината или съотношенията на представените числа, но както се случва и при аналогични тестове при хора, се изисква по-дълго време за отговор на сравненията с по-малки разстояния", обяснява Айрие. 'Това проучване предоставя първите експериментални доказателства, че животните имат когнитивни характеристики частично идентични с човешките при преброявания".

Според Айрие това не е способност, която имат двата вида африкански слонове. Тя коментира, че азиатските и африканските видове се разделят преди повече от 7,6 милиона години, е много вероятно всеки да е развил различни когнитивни способности.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !