Смели твърдения на "Спутник V". Начало на ваксинацията в Русия. Китайската ваксина тръгва по света

Ваня Милева Последна промяна на 08 декември 2020 в 11:08 5237 0

Кредит Wikimedia Commons

Русия първа обяви, че притежава коронавирусна ваксина, "Спутник V" (Gam-COVID-Vac). Освен нея руското Министерство на здравеопазването даде временна регистрация и на ваксината "ЕпиВакКорона".

Главният санитарен лекар на Русия, Анна Попова, одобри правилата за транспортиране и съхранение на ваксината Спутник V.

Съответното постановление, регистрирано от Министерството на правосъдието, е публикувано на 7 декември в официалния портал за правна информация. То влиза в сила в деня след деня на публикуване и ще бъде валидно до 1 март 2021 година.

В Москва ваксинацията срещу коронавирус започна на 5 декември. Засега ваксината ще бъде правена на хора, изложени на риск: лекари, учители, работници от социалните институции.

Наскоро туитър профилът на "Спутник V" съобщи със самочувствие, че тази руска ваксина има значителни предимства в безопасността, ефективността, цената и логистиката, изтъквайки 7 факта, подкрепящи твърдението. В туита се сравняват 4-те ваксини, преминали фаза 3 в този ред: Pfizer, "Спутник V", Moderna, AstraZeneca. Подчертава се, че постът е по повод "публикуването на много статии с погрешна информация, които се появяват в медиите от началото на масовата ваксинация в Русия".

А това е и преводът на банера:

Изпитването във Фаза 3 на "Спутник V" е регистрирано на 28 август 2020 г. и състоянието му е актуализирано до „набирането на доброволци“ на 10 септември. Проучването е рандомизирано, двойно-сляпо, плацебо контролирано, многоцентрово клинично изпитване, включващо 40 000 доброволци и е планирано да продължи до май 2021 г.

Така че "Спутник V" все още е в разгара на изпитанията си дали е безопасен и дали наистина работи, което кара някои руснаци да се притесняват да се ваксинират, подчертава BBC News. "И въпреки фанфарите за голямото пускане на ваксината, все още има проблеми с увеличаването на производството", отбелязва изданието.

Китайски ваксини в Индонезия и Бразилия

В същото време индонезийската държавна фармацевтична компания Bio Farma заяви във вторник (8.12.2020), че междинните данни за изпитанията, които тя провежда върху ваксини, произведени от китайската компания Sinovac, показват до 97% ефективност.

„Нашият екип за клинично изпитване установи, в рамките на един месец, че междинните данни показват до 97%  ефикасност“, заявява Иван Сетиаван (Iwan Setiawan), говорител на Bio Farma, на пресконференция, цитиран от Reuters.

Той не уточнява дали междинният резултат е от късен етап на клиничното изпитване, но друг говорител на Bio Farma обяснява по-късно за Reuters, че компанията все още събира данни за ефикасността от текущото проучване на Фаза 3.

От компанията Sinovac обявяват по-рано, че 97% от здравите възрастни, получаващи по-ниска доза, участващи в проучването от Фаза 1-2, показват имунен отговор, свързан с антитела, след като са приели ваксината на китайската компания срещу COVID-19 CoronaVac.

Според говорител на Sinovac компанията не е получила показания за ефикасност от фаза 3 клинични изпитвания.

Биомедицинският център на Института Бутантан в Бразилия, който провежда проучване за Фаза 3 на CoronaVac в страната, заяви миналата седмица, че се очаква Sinovac да публикува резултати от ефикасността от ваксиналните си проучвания до 15 декември.

Bio Farma не предоставя данни за това колко участници са се заразили по време на проучването, което включва 1600 души.

Bio Farma ще изчака пълните резултати и очаква агенцията за храни и лекарства на Индонезия да издаде разрешение за спешна употреба в края на януари, преди да започне масовата ваксинация.

Източници:

Утверждены правила хранения и транспортировки вакцины "Спутник V", vesti.ru

Gam-COVID-VacCoronaVac

Indonesia's Bio Farma says interim data for Sinovac vaccine shows up to 97% efficacy, Reuters

Coronavirus: Sputnik V vaccine rushed out to wary Russians, BBC News

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !