Софийски фестивал на науката 2019: Пристрастяването към хазарта

НаукаOFFNews Последна промяна на 09 май 2019 в 15:17 3729 0

Най-вълнуващото събитие за феновете на науката, Софийският фестивал, вече започна. Денят днес, 9 май, е изпълнен с много интересни събития - лекции, прожекции, демонстрации.

В центъра на вниманието е проф. Марк Грифитс, който ще говори за пристрастяването.

Това е едно разрушително за личността поведение с много аспекти и обяснения - индивидуални, ситуационни и структурни. Склонни ли са обаче някои хора към него повече от други? 

Пристрастяването към хазарта е като всяко друго пристрастяване. То включва повтарящи се елементи – промяна в настроението, примирение, затвореност, конфликтност и връщане към изходната точка. Поведението на пристрастяването има своите индивидуални, ситуационни и структурни обяснения. Склонни ли са обаче някои хора към него повече от други? Проф. Марк Грифитс използва залаганията с ротативки като отправна точка, от която разнищва митовете около поведението на пристрастяването и провокиращите го фактори.

Марк Грифитс е изтъкнат професор по поведенческо пристрастяване в Университета Нотингам Трент, Обединеното кралство, и директор на Международния отдел за гейминг изследвания. Световнопризнат е за работата си в областта на поведенческото пристрастяване, има публикувани над 800 научни публикации, 5 книги и 1500 други материала, носител е на 21 британски и международни награди за работата си. Той е един от най-известните британски комуникатори на наука.

Ето каква е програмата за днес, 9 май: 

14:30 ч. “Мащаби в Космоса” – Виктор Данчев
16:00 ч. “Панаир на науката” (прожекция) – прожекция на National Geographic Documentary Films
17:00 ч. “Полярниците: големите мечтатели” – Хавиер Качо
19:00 ч.” 50 години от кацането на Луната, а сега накъде?” – гл. ас. д-р Владимир Божилов, Тихомир Димитров и Никола Каравасилев
19:00 ч. “Научна стендъп комедия” – Невена Христозова, Наско Стаменов и Борис Яначков
19:30 ч. “Питай Шрьодингер“ – д-р Стефан Николов
20:30 ч. "Ротативки на забавлението? Психология на пристрастяването" – проф. Марк Грифитс

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !