SpaceX оповести причината за експлозията на Falcon 9 на стартовата площадка

Наука ОFFNews Последна промяна на 25 септември 2016 в 09:00 9095 0

Кредит SpaceX

Старт на Falcon 9.

Компанията SpaceX обяви официалната версия на причината за експлозията на ракетата Falcon 9 на стартовата площадка на 1 септември тази година.

Основна версия сочи като причина пукнатина в системата, подаваща затоплен хелий в резервоара с течен кислород, който е инсталиран на втората степен на ракетата.

В същото време официалният представител на SpaceX Декс Торике-Бартън отказа да изясни какво точно може да довело до пукнатината.

На официалния сайт на SpaceX се съобщава следното:

На този етап от разследването предварителният анализ на данните и останките показа, че е имало значителни повреди на криогенната хелиева система за създаване на свръхналягане в резервоара с течен кислород на на втората степен.

По време на разследването специалистите проучват данните, получени не само от мнобройните камери, но и от приблизително 3000 различни технически сензори. А за идентифицирането на причините на взрива се анализира изключително кратък период време от 93 милисекунди или по-малко от 1/10-та от секундата.

Повечето от ракетните отломки са събрани, снимани, каталогизирани и сега са в един хангар, за да се установят окончателно причините за инцидента.

Засега разследването дава само предварителни резултати и версията за проблем в системата за подаване на хелий не е окончателна.

Оценени са повредите на стартовата площадка LC-40, която SpaceX е наела от НАСА за стартовете си от Кейп Канаверал. Площадката е обект на ремонтни работи и възстановяването й вече започна, но не се уточнава кога ще може отново да се стартират ракети.

Не е намерена връзка с инцидента от 2015 г. Тогава ракетата Falcon 9 избухна във въздуха, две минути след изстрелването.

Ракетата Falcon 9 на SpaceX избухна на стартовата площадка в Кейп Канаверал на 1 септември тази година по време на подготовката си за старта. Полетите на SpaceX ще се възобновят по план през ноември тази година.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !