Стъпка към човешката анабиоза: Биолози успяват да предизвикат въведат хипотермия при маймуни

Ваня Милева Последна промяна на 16 януари 2023 в 00:01 3069 0

Илюстрация на начина, по който преоптичните неврони управляват хипотермията и защитата от студ, заедно с пример за потенциално приложение при космически полети. Кредит: SIAT

Докато учените не измислят начини за пътуване по-бързо от светлината, полетът до звездите за хората остава изключително трудна задача поради ограниченията на човешкия живот и огромните разстояния между звездите. Има два варианта за преодоляване на този проблем - кораб, на който поколенията се сменят едно друго в продължение на стотици и хиляди години, или изкуствената предизвикана анабиоза, по време на която човешкото тяло почти не функционира.

Хибернацията е състояние, прието от някои бозайници като адаптация към неблагоприятните зимни условия. Типичните характеристики на хибернацията включват силно намалена метаболитна активност и понижена телесна температура, като организмът остава жив и тъканите му не атрофират.

Като топлокръвни животни, приматите (с изключение на лемурите) естествено не спят зимен сън. Но можем ли да манипулираме телесната температура на приматите и да ги накараме да изпаднат в състояние на намален метаболизъм или дори в изкуствена хибернация?

Изследователски екип, от Института за напреднали технологии в Шенжен (SIAT) на Китайската академия на науките, наскоро съобщи за първата надеждна хипотермия при маймуни, причинена от активиране на група неврони на хипоталамуса.

Резултатите от работата са публикувани в списание The Innovation.

Чрез активиране на част от невроните от преоптичната област на хипоталамуса на явански макаци (Macaca fascicularis), учените успяват да предизвикат у тях хипотермия. Така те демонстрират способността да контролират регулирането на телесната температура при примати.

Хибернацията е изключително рядка сред приматите. Човек обикновено не знае как да влезе в такова състояние, но науката е регистрирала няколко случая, когато това се е случило случайно. Най-дългогодишният пример е този на Мицутака Учикоши, 35-годишен японец, който изкара 24 дни без храна или вода и след това се възстанови напълно.

Учените са открили, че клозапин N-оксид, синтетично лекарство, използвано предимно в биомедицински изследвания, може да предизвика хипотермия както при анестезирани, така и при активни будни маймуни.

В резултат на тази работа, за първи път при примати, хипотермия е успешно предизвикана чрез засягане на определени неврони.

Справка: Primate preoptic neurons drive hypothermia and cold defense
Zhiting Zhang, Liang Shan, Yuyin Wang, Wenfang Li, Minqing Jiang, Feng Liang, Shijing Feng, Zhonghua Lu, Hong Wang, Ji Dai
The Innovation DOI: https://doi.org/10.1016/j.xinn.2022.100358 

Източник: Successful Hypothermia in Nonhuman Primate Paves the Way for Future Application in Human Torpor, Chinese Academy of Sciences

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !