Стромболи избухва! Ново вулканично изригване на италианския остров

Ваня Милева Последна промяна на 12 октомври 2022 в 09:36 2764 0

Това изображение от Sentinel-2 е обработено в истински цвят, като е използван късовълновият инфрачервен канал, за да се подчертае новият поток лава. Най-северният остров от Еолийския архипелаг, разположен точно до северния край на Сицилия, вулканът Стромболи изригва почти непрекъснато през последните 90 години. Кредит:  данни от Copernicus Sentinel (2022 г.), обработени от ESA, CC BY-SA 3.0 IGO

Рано сутринта в неделя вулканът на италианския остров Стромболи изригна, изпускайки огромни кълба дим и поток от лава, който се излива в морето.

По-малко от пет часа след изригването мисията Copernicus Sentinel-2 заснема последиците на това сателитно изображение.

Остров Стромболи се намира край северното крайбрежие на Сицилия, в Тиренско море. Тук е планината Стромболи, един от четирите действащи вулкана в Италия. През последните 2000-5000 години планината Стромболи е била в почти непрекъснато изригване, като последното сериозно изригване е било през 1921 г.

Изригването предизвиква частично срутване на терасата на кратера. То е последвано от големи потоци лава, достигащи до морето, и огромни стълбове дим, издигащи се на няколкостотин метра над вулкана. Италианските органи за гражданска защита повишават степента на тревога от жълта на оранжева, тъй като "ситуацията на засилен дисбаланс на вулкана продължава".

Това изображение от Sentinel-2 (горе) е обработено в истински цвят, като е използван късовълновият инфрачервен канал, за да се подчертае новият поток лава. Sentinel-2 се базира на съзвездие от два идентични спътника, всеки от които носи иновативна мултиспектрална камера с широка ширина и висока разделителна способност с 13 спектрални ленти за наблюдение на промените в ладшафта и растителността.

Стромболи е широко известен със своите зрелищни изригвания , които изхвърлят фонтани от разтопена скала от пълния с лава централен кратер. Тъй като тези изригвания са толкова отличителни и добре известни, геолозите използват думата „стромболийски“, за да опишат ясно подобна еруптивна активност при други вулкани.

Остров СтромболиНощна  снимка на активния вулкан Стромболи. Кредит: Fliposopher / Flickr (CC BY-NC-ND 2.0)

Стромболи е остров в Тиренско море, край северния бряг на Сицилия. На него се намира планината Стромболи, един от четирите активни вулкана в Италия.

Най-северният остров от Еолийския архипелаг, разположен в непосредствена близост до северния край на Сицилия, вулканът Стромболи изригва почти непрекъснато през последните 90 години.

Стромболи образува най-североизточния от Еолийските острови. Основата му започва над 1000 метра под повърхността на Тиренско море и се издига на надморска височина от 924 метра.

Карта, показваща местоположението на Стромболи в Тиренско море. Карта от Geology.com и MapResources. Близки вулкани: Етна, Везувий.

Стромболи: Тектонска среда на плочите

Подобно на Етна на остров Сицилия, Стромболи е част от Калабрийската вулканична дъга. Вулканите от Калабрийската дъга се свързват с потъването на африканската тектонична плоча под евразийската. Стромболи се намира на система от разломи с тенденция към посока североизкол-югозапад, но механизмите, които захранват магмената камера на вулкана, и връзката им със системата от разломи, са неясни.

Опростено напречно сечение на тектоничните плочи, показващо как Стромболи е разположен над зона на субдукция, образувана там, където се сблъскват Евразийската и Африканската плочи. Кредит: Geology.com

Стромболи: Геология и опасности

Остров Стромболи е изграден от поредица от изригвания на богати на калий базалтови и базалтови андезитни лави. Първите изригвания са започнали преди около 200 000 години и са образували ерозиралия сега вулкан Стромболикио. 

Самият остров Стромболи започва да се формира преди около 160 000 години. През следващите 150 000 години потоците от лава и пирокластичните отлагания изграждат стратовулкан, който в крайна сметка е покрит от пирокластични отлагания и потоци от лава.

Настоящите еруптивни отвори се намират на върха на Sciara del Fuoco (Огнен поток) и има огромни следи от срутване в северозападната част на острова, който се е образувал преди около 5000 години.

Различните зони на вулкана Стромболи. Wikimedia Commons

Стромболи е типично място за "стромболийски" стил на изригвания. Стромболийските изригвания са леки експлозивни събития, при които „охлюви“ газ периодично се издигат през пълен с магма вулканичен тръбопровод, избухват на повърхността и изхвърлят парчета лава във въздуха. Лавата пада като бомби (по-големи от около 8 см) и шлака (по-малки фрагменти) и в крайна сметка се изгражда вулканичен конус със стръмни страни .

Sciara del Fuoco представлява най-сериозната вулканична опасност на Стромболи. Катастрофален колапс на сектора не само би изместил големи обеми материал и евентуално би застрашил системите от диги на северозападния склон на вулкана. Може също да създаде цунами, което може да причини много щети, ако достигне някой от другите острови в Еолийския архипелаг или сицилианското крайбрежие.

Стромболи: История на изригванията

Епизодите на активност на Стромболи са регистрирани от историците впродължение на повече от 1000 години и варират от леко обгазяване през потоци лава до силни експлозивни изригвания. Записите от 1907 г. показват, че една експлозия е била достатъчно силна, за да счупи прозорци в селата на острова, а силните експлозии през 1930 г. са свързани със земетресение, което е създало малко цунами. Последното изригване започва през 1932 г. и оттогава продължава по същество без прекъсване.

Периодично еруптивният стил на Стромболи се променя и отворите близо до върха произвеждат потоци лава, които се насочват от Sciara del Fuoco към морето. Преди настоящото изригване се случват през 2002 и 2007 г. Една теория обяснява прехода с това, че магмата в канала на върха на Стромболи от време на време пробива дигите на северозападния фланг и изригва като лава, а не чрез газ експлозии.

Любопитно

В романа на Жул Верн „Пътуване до центъра на Земята“ (Voyage au Centre de la Terre), Аксел и Ото Лиденброк излизат от подземното си пътуване от вулкана на Стромболи:

„Над нас на повече от петстотин стъпки, се възправяше кратерът на един вулкан. От него на всеки петнадесет минути със силен трясък се издигаше висок огнен стълб, примесен с шупливи камъни, пепел й лава. Усещах тръпките на планината, която дишаше подобно на кит и изхвърляше от време на време огън и въздух през огромните си духла. Под нас върху доста стръмен склон се стичаха потоци от еруптивни материи на разстояние от седем до осемстотин стъпки...

- Come si noma questa isola?' - 'Как се казва този остров?' - Stromboli! - отвърна младото овчарче, като се измъкна от ръцете на Ханс и хукна по полето към маслиновата горичка.

„Стромболи! Неочакваното име порази въображението ми. Намирахме се в Средиземно море, на известния в митологията Еолски архипелаг[61], в древния Стронжили, острова, дето Еол държал вързани с вериги ветрове и бури. А тия синкави планини на изток бяха планинските вериги на Калабрия! А вулканът, изправен в далечината на юг, бе Етна, неукротимата Етна!

- Стромболи! Стромболи! - повтарях аз."

Пътуване до центъра на Земята , глава XLIII

Източник: 

Stromboli Erupts! Volcanic Eruption on the Italian Island of Stromboli
European Space Agency

Stromboli Volcano - Italy
Jessica Ball, Geology.com

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !