Суперзавърът може да е най-дългият динозавър, живял някога

Ваня Милева Последна промяна на 17 ноември 2021 в 00:01 19373 0

Илюстрация на Supersaurus показва какъв гигант е бил, достигайки поне 39 метра дължина. Кредит: Sean Fox/Fossil Crates

Титлата най-дълъг динозавър в света може да отиде при уместно наречения "суперзавър", сега, когато учените успяват да подредят разбърканите вкаменелости и да анализират нови кости, изкопани от лобното място на дълговратия динозавър.

Подобно на други изключително дълги динозаври, Supersaurus е диплодок – дълговрат завропод, чиято опашка, подобна на камшик, сякаш няма край.

Суперзавърът винаги е бил разглеждан като един от най-дългите динозаври, но изследванията сега показват, че "това е най-дългият динозавър, базиран на приличен скелет", тъй като другите останки от динозаври са фрагментарни и е предизвикателство да се прецени точно дължината им, заявява Live Science Брайън Къртис (Brian Curtice), палеонтолог в Музея по естествена история в Аризона, който оглавява изследването.

Палеонтологът по гръбначни животни Брайън Къртис копае за кости на динозавър. Кредит: Sean Fox/Fossil Crates

Когато суперзавърът е живял преди около 150 милиона години по време на юрския период, той е надхвърлял 39 метра и вероятно дори е достигал 42 м от муцуната до опашката, установи новото изследване на Къртис.

Дори "по-късият" му размер е рекорден - динозавърът е по-дълъг от друг претендент - диплодок , който може да е достигал дължина от 33 м според проучване от 2006 г. на екземпляр, известен като Seismosaurus в бюлетин на Музея по естествена история и наука в Ню Мексико.

Изследването, което все още не е публикувано в рецензирано списание,е представено онлайн на 5 ноември на годишната конференция на Обществото по палеонтология на гръбначните животни.

Суперзавърът достига най-малко 39 метра дължина. Кредит: Sean Fox/Fossil Crates

Откритието е извършено преди близо 50 години, първият екземпляр суперзавър е открит през 1972 г. в пълно с кости легло, в нещо, което всъщност е "салата от кости", разказва Къртис. Така че не бе веднага ясно кои кости принадлежат на животното.

Тази салата от кости е изкопана от Джим Дженсън (Jim Jensen), който събира фосили за Университета Бригъм Йънг в Юта, в кариерата за динозаври Драй Меса в Колорадо. Дженсън открива скапулокоракоид с дължина 2,4 м - две слети кости, които съставляват раменния пояс при възрастни динозаври и други влечуги.

В кариерата е имало и допълнителни кости, за които Дженсън смятал, че принадлежат на два други динозавра завроподи, които години по-късно той нарича Ultrasauros и Dystylosaurus.

Новините за костите стават сензация. Обществеността е заинтригувана, че съществува динозавър, по-голям от брахиозавъра, който тогава се е смятал за най-дългия динозавър според блога Sauropod Vertebra Picture of the Week (SV-POW), ръководен от палеонтолозите Майкъл Тейлър и Матю Уедел.

Журналист случайно нарече най-голямото сухоземно животно "суперзавър", вдъхновен след откриването му.

През 1985 г. Дженсън публикува проучване в списание Great Basin Naturalist, в което обявява откриването на три нови динозавра завроподи от кариерата. Дженсън обаче не е обучен палеонтолог и прави някои грешки с анализа си.

През годините палеонтолозите спорят дали Ultrasauros и Dystylosaurus са валидни родове, или дали - както смята Къртис - костите им са били погрешно идентифицирани и всъщност всички принадлежат на един суперзавър.

Кости от суперзавъра от кариерата за динозаври Dry Mesa в Колорадо. Кредит: Daniel Barrera Guevara/Fossil Crates

Случаят със суперзавъра

Тази прекласификация на три динозавра като един предоставя по-пълен екземпляр суперзавър за изследване на учените, което е полезно за оценка на дължината му.

И така, как три динозавъра могат да станат един? Чрез разкриване на грешките от минали години. Например един от скапулокоракоидите в кариерата е с около 25 сантиметра по-дълъг от другия, което кара много учени да повярват, че принадлежи към друг род динозавър.

Къртис също така открива деформации от силите на околната среда в костите, приписвани на Dystylosaurus и други родове, и показва, че тези кости всъщност принадлежат на суперзавър.

Освен това наблизо не са открити други прекалено големи кости на завропод. По-скоро всички големи, приличащи на кости на диплодок са открити в един джоб на кариерата и не е имало дублирани кости, обяснява Къртис.

И всички масивни кости на динозаври са приблизително с еднакъв размер, така че вероятно всички принадлежат на един индивид - суперзавъра, заявява Къртис.

След първоначалното откритие други палеонтолози откриват частични скелети, за които се смята, че са на суперзавър - включително един с прякор "Джимбо" и друг, наречен "Голиат" - в Уайоминг. Изследователите обаче все още не са идентифицирали официално Голиат като Суперзавър в рецензирано списание.

Един екземпляр на суперзавър е намерен в Колорадо, а два са открити в Уайоминг. Кредит: Fossil Crates

Колко е дълъг?

Предишните оценки на дължината на суперзавъра го поставят в горния ешелон на дългите динозаври, включително оценка от 2008 г. от 33 до 34 м, но те се основават на непълни данни, коментира Къртис.

При разкопки на кариерата за динозаври Dry Mesa изследователите изваждат големи блокове скали и вкаменелости и ги увиват в гипсови якета. Но подготовката на вкаменелостите от тези якета изисква много време и е изморителна, така че дори днес все още има няколко неотворени якета с размер на кухненска маса от кариерата, раказва Къртис.

През годините Къртис се е ровил в тези непроучени кости и е идентифицирал пет нови шийни прешлена, един нов заден прешлен, два нови опашни прешлена и ляв пубис.

Тези новоидентифицирани кости помагат на Къртис да получи по-точна оценка за новата дължина на суперзавъра, включително че шията му е била по-дълга от 15 м, а опашката му е била по-дълга от 18 м.

Нещо повече, размерът и формата на новоидентифицираните кости подкрепят идеята, че всички колосални кости, открити в Dry Mesa, принадлежат на суперзавър, а не на три различни големи динозаври, отбелязва Къртис.

Въз основа на разположението на един почти 1,3 метра вратен прешлен, суперзавърът е дълъг или 39 м, или 42 м.

„Това е безумна дължина – повече от три училищни автобуса от носа до опашката“, коментира Къртис във видео на SVP. „И като се има предвид, че никога не откриваме най-големия екземпляр сред вкаменелостите, колко още по-големи може да са били тези животни?“

Трябва да се отбележи, че суперзавърът може да е най-дългият динозавър в историята, но не е най-тежкият. Тази чест вероятно отива на свръхтежкия титанозавър Аржентинозавър, който тежи над 80 тона, коео е два пъти повече от суперзавъра, отбелязва Къртис.

Междувременно най-дългото регистрирано животно дори не е динозавър. Тази титла е за дългия 45 м сифонофор – полупрозрачни, нишковидни същества, плаващи в океана близо до Австралия. Тъничкото животно представлява огромна колония от миниатюрни животни, наречени зооиди, действащи като едно цяло, както ви съобщихмя по-рано.

Източник: Supersaurus might be the longest dinosaur that ever lived
Laura Geggel, Live Science

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !