Светът е по-тъжен и по-гневен от всякога, според ново проучване

НаукаOFFNews Последна промяна на 30 април 2019 в 11:05 2804 0

Кредит Pexels

Светът не е щастливо място - така е поне според хората, които живеят в него.

Тази седмица американската аналитична и консултантска компания "Галъп" сподели резултатите от глобалното проучване, предназначено да прецени градусите на емоциите по света. Техният доклад показва, че хората са по-тъжни, по-гневни и по-притеснени от всякога - заключения, които биха могли да имат дълбоки последици за глобалното здраве.

Тъжен, гневен и притеснен

За своя глобален доклад за емоционалното състояние на хорат през 2018 г. Галъп проведе повече от 151 000 интервюта с хора, живеещи в повече от 140 страни. На анкетираните са задавани въпроси: как са се чувствали предишния ден, например дали са се усмихвали или смяли много и дали са почувствали тъга или гняв.

Изследователите откриват, че броят на хората, заявили, че са изпитали гняв, се е увеличил с два пункта спрямо предходната година, а чувствата на тревога и тъга са се увеличили с един процентен пункт - поставяйки нови рекордни стойности за трите отрицателни емоции

Къде са най-тъжните хора? 

Заради последните 12 месеца на война, политически и хунанитарни кризи, Чад зае нежеланата чест да бъде най-негативната страна в света. След него са Нигер, Сиера Леоне и Ирак.

Десетте страни с най-негативно настроени хора са:

  1. Чад
  2. Нигер
  3. Сиера Леоне
  4. Ирак
  5. Иран
  6. Бенин
  7. Либерия
  8. Гвинея
  9. Палестински територии
  10. Конго

Централноафриканската република, която водеше индекса през 2017 г., не бе проучена в последния доклад.

Латинска Америка се усмихва „като никой друг“

В световен мащаб повече от 7 на 10 души заявяват, че са изпитали удоволствие, почувствали се добре отпочинали, усмихвали се или са се смяли много в деня преди проучването.

Парагвай си възвърна първото място като най-щастливата и най-позитивната страна в света. Съперничат й Панама, Гватемала, Мексико, Салвадор и Хондурас - въпреки че в тези страни има високи нива на бедност и насилие.

Хората в Латинска Америка "може би не винаги оценяват живота си най-хубав ... но те се смеят, усмихват и изпитват удоволствие, както никой друг в света", пише в доклада Джон Клифтън от Gallup.

Техните високи резултати "поне отчасти отразяват културната тенденция в региона да се фокусираш върху позитивните резултати от живота", добавя докладът.

Междувременно Индонезия е най-положителната страна извън Латинска Америка. 

Афганистан отново най-малко положителна страна в света

От другата страна на скалата - последните 10 страни с най-малко положителни емоции са: Египет, Чад, Бангладеш, Северен Кипър, Непал, Литва, Турция, Йемен, Беларус, Афганистан.

Страните с най-лоши показатели по индекса за положителните преживявания обикновено са имали някакъв вид сътресения - политически, икономически и други - през 2018 г. Афганистан например има най-ниската оценка в света за втора поредна година, а резултатът му от 2018 г. е дори е по-нисък от предходната година и отразява колко опустошителен е омагьосаният кръг на бедност и насилието в ежедневието на афганистанците.

Следващата страна най-ниска оценка е Беларус. Това е нов минимум за страната, която е разтърсена от корупционен скандал през 2018 г., довел до отстраняването на премиера и високопоставени служители в страната. След Беларус Йемен е следващата страна с най-ниска и по същество непроменена от 2017 г. С напредването на гражданската война в страната ситуацията със сигурността остава толкова опасна, че повече от 50% от интервюираните са се отказали. 

Нашата страна, България, не е в челото на нито една от топ класациите в доклада - нито за позитивни, нито за негативни емоции, но за положението й може да съдим по глобалните карти:

Скандинавските страни обикновено са водещи в списъка на най-щастливите страни в света, като четири от тях - Финландия, Дания, Норвегия и Исландия - излизат начело тази година в доклада на ООН за световното щастие. Методиката на Галъп, работа чрез интервюта обаче многократно установява по-високи нива на щастието за Латинска Америка.

И докато докладът показа най-високия си резултат за негативни емоции, също така са отбелязани и рекордни нива на позитивност спрямо 2013, 2014 и 2015 г., което предполага нарастващо неравенство в емоциите на хората по света.

Проучванията показват, че негативните чувства влияят върху физическото здраве на човека - например гневът се свързва с повишен риск от инфаркт и инсулт, а хроничното безпокойство и тъга могат да бъдат признаци на тревожни разстройства  и депресия, които носят повишен риск от  сърдечни заболявания.

Източници: 

The world is sadder and angrier than ever, major study finds, CNN 

Gallup 2019 Global Emotions Report

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !