Светилище с невиждан досега ритуал, открито в египетски храм

Ритуалът датира от времето на упадъка на Римската империя.

Ваня Милева Последна промяна на 11 октомври 2022 в 00:01 2062 0

Стела на бога-сокол и главата, мащабът е 30 см ( K. Braulińska; рисунка от O.E. Kaper). Снимка: Oller Guzmán et al., 2022 г., American Journal of Archaeology

Археолози са открили светилище в храм в Египет, което описва невиждан досега ритуал. То произхожда от религиозния комплекс на древното морско пристанище Береника, град, който датира от трети век пр.н.е. Самият комплекс е много по-модерен, тъй като е построен над 700 години по-късно, по време на упадъка и последния век на Западната римска империя.

Новооткритото място за поклонение е наречено от изследователите "Светилище на сокола" поради намерените материали, които предполагат ритуална функция, свързана с култ към сокола, и датира от четвърти до шести век от н.е. По това време градът е бил частично окупиран от блемите - номадска група хора от Нубийския регион, която се е разпространила в много други райони на Източната пустиня на Египет.

Изследователите са успели да идентифицират малък традиционен египетски храм, който след 4 век е бил адаптиран от блемите към тяхната собствена система от вярвания.

Това откритие дава нова представа за религиозните практики на блемите и как са ги слели с египетската система от вярвания.

Най-невероятната находка, дала името на светилището, е откриването на 15 сокола - повечето от тях без глави - погребани в храма. Погребения на мумифицирани соколи са откривани и в други храмове, но обикновено само по един. Намирането на няколко птици заедно с яйца е уникално откритие.

Пълен скелет на възрастен сокол скитник, намерен в югоизточния ъгъл на вътрешното помещение на комплекса. Снимка: Oller Guzmán et al., 2022, American Journal of Archaeology

"Материалните находки са особено забележителни и включват дарове като харпуни, кубовидни статуи и стела с индикации, свързани с религиозни дейности", се казва в изявлението на професор Джоан Олер Гусман (Joan Oller Guzmán), ръководител на изследователския екип на проекта "Сикаит".

Сред материалните находки стелата е особено интригуваща. Смята се, че стелата изобразява процесия на богове и носи надпис, който гласи: "Не е редно да варите глава тук." Подобна забрана в религиозен храм не е срещана досега в Береника и предполага, че извършването на този ритуал в храма е било богохулно занимание. Вероятно той е бил извършван на друго място.

Според професор Олер "всички тези елементи говорят за интензивни ритуални дейности, съчетаващи египетски традиции с приноси от блемите, поддържани от теологична основа, вероятно свързана с почитането на бог Хонсу. Откритията разширяват познанията ни за тези полуномадски хора, блемите, живеещи в Източната пустиня по време на упадъка на Римската империя."

Работната хипотеза на екипа е, че това светилище е по-старо и е имало различно предназначение преди пристигането на блемите и пренасочването му за техните религиозни церемонии. Тъй като египетските религиозни церемонии продължават да се провеждат по същото време в Береника, възможно е тези полуномади да са включили египетските традиции в своите практики, добавяйки нови ритуали.

Спрaвкa:A Falcon Shrine at the Port of Berenike (Red Sea Coast, Egypt)
Joan Oller Guzmán, David Fernández Abella, Vanesa Trevín Pita, Olaf E. Kaper, Rodney Ast, Marta Osypińska, Steven E. Sidebotham.
American Journal of Archaeology, Vol. 126, No. 4 (October 2022), pp. 567-591 DOI: 10.1086/720806. https://www.doi.org/10.1086/720806

Изтoчник: Shrine With Never-Before-Seen Ritual Discovered In Egyptian Temple, IFLScience

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !