Светулките светят не само, за да си търсят партньор за секс (видео)

НаукаOFFNews Последна промяна на 27 август 2018 в 13:50 6013 0

Кредит Dr. Stephen Marshall

Светулките (Photinus pyralis) обезсърчават апетита на прилепите с биолуминесценция и бавен, предвидим полет.

Светулките примигват в летните нощи не само заради за да се размножат, но и за да оцелеят, според ново проучване, цитирано от phys.org

Учените предполагат, че светлинките на тези насекоми са ясен сигнал за хищниците, например прилепите, че не са вкусни и да ги оставят на мира. 

Много насекоми произвеждат горчиви или дори токсични вещества, което ги прави неособено желани за плячка от хищниците. Но за да може защитата да сработи, хищникът трябва ясно да разбере, че тази жертва е потенциално отвратителна или опасна. Затова някои видове могат да имат ярък предупредителен цвят или издават звуци за опасност.

Много нощни светещи насекоми се защитават по подобен начин, но нищо в тяхната форма или оцветяване не предупреждава нападателя.

Ентомолозите отдавна подозират, че тази задача се изпълнява от светещите им органи.

Но едва сега Джес Барбър (Jesse Barber) и екипа му показват, че светлините на светулките могат да служат не само за привличане на партньори, но също така и за защита.

В статията, публикувана в списанието Science Advances, учените описват експерименти със светулки, чиито светещи органи са затворени. В началото на трите насекомоядни прилепа, отглеждани затворени и никога не виждали преди това светулки, бяха пуснати светулки в обичайната им форма. След няколко опита, прилепите престават да атакуват неприятните насекоми.

Но след това в клетката са пуснати светулки, чиито светещи органи са покрити с малки хартиени ленти и капки черно мастило. Тези насекоми трудно се разпознават от прилепите, а на тях са необходими много повече време, за да се разбере, че плячката е твърде отвратителна на вкус и е най-добре да бъде оставена на мира.

В началото прилепът хваща вкусен бръмбар (Callistethus marginatus) и в последствие поглъща. Втората част от опита с прилепите е улавяне на светулка (Photinus pyralis). И накрая, след няколко последователни опита със светулки прилепът избягва друга светулки.Credit: Barber Lab, Boise State University.

Видео на фотографа Винсент Брейди (Vincent Brady):

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !