Телескопът Аресибо в Пуерто Рико оцеля. Кейп Канаверал се подготвя за урагана Ирма

НаукаOFFNews Последна промяна на 11 септември 2017 в 00:00 4627 0

Вторият по големина радиотелескоп в света, радиотелескопът Аресибо в Пуерто Рико, изглежда е устоял на преминаването на чудовищния ураган Ирма.

Аресибо, който разполага с 305-метрова радиочиния, бе затворен миналата седмица, за да се подготви за Ирма, една от най-силните бури в Атлантическия океан, регистрирани някога. Ден по-късно @NAICobservatory туитна, че телескопът изглежда няма никакви повреди от урагана.

Ураганът Ирма вече зави на север и удари Флорида. Там е Космическият център Кенеди.

По-малко от една година след преминаването на урагана Матю Космическияи център Кенеди (KSC) и Кейп Канаверал (CCAFS) се подготвят за новия ураган, който е много по-мощен и опасен, отколкото Матю, ураганът Ирма.

Окото на Матю премина през октомври миналата година близо до стартовия център на НАСА. Пострадали бяха хангара на SpaceX, масивната сграда сглобяване (Vehicle Assembly Building - VAB). Космическият център Кенеди издържа на урагани от категория 3, които достигат до 200 км/ч. Ураганът Ирма е по-мощен и е от категория 5.

Пораженията от миналата година, които нанесе ураганът Матю (категория 3). Сега се очаква Ирма (категория 5). Flickr/KSC

По-новите сгради на KSC са построени да издържат на ветрове със скорост 240 км/час, което е равносилно на ураган от категория 4.

Центърът за спешни операции на KSC съобщи, че екипът му ще остане на място, докато Ирма мине.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !