Температурните колебания на мощните ветрове от черните дупки са измерени за първи път

Наука ОFFNews Последна промяна на 07 март 2017 в 09:00 3174 0

За първи път учените успяват да измерят бързо променящата се температура в горещия газ, излъчван от черна дупка. Тези ултрабързи "ветрове" се създават от дисковете материя, заобикалящата черните дупки, съобщава сайтът на NuSTAR.

Откритието е направено въз основа на данните, получени от космическия рентгенов телескоп NuSTAR и телескопа "XMM-Newton" на Европейската космическа агенция и е публикувано в списание Nature.

Свръхмасивните черни дупки са заобиколени от дискове от газ и прах, наречени акреционни дискове. Около младите и енергични черни дупки като близката изследвана от NuSTAR, те излъчват потоци от бърз, горещ газ във всички посоки. Тези ветрове се движат със скорост около една четвърт от скоростта на светлината и носят огромно количество материя, която може да нарушат звездните формации в галактиката, приютила черната дупка.

Вятърът, според новите измервания на близките свръхмасивни черни дупки, получени с помощта от телескопа на НАСА "NuSTAR", може да се нагрява и охлажда само за няколко часа. Екипът измерва температурата, изследвайки рентгеновите лъчи, идващи от ръба на черната дупка в активна галактика IRAS 13224-3809 в съзвездието Кентавър.

По пътя си към Земята, лъчите преминават през ветровете и някои дължини на вълните от рентгеновия спектър се абсорбират от различните елементи в състава на вятъра като желязо и магнезий. По "празнините" в рентгеновия спектър астрономите могат да научат повече за компонентите на вятъра. 

Наблюдавайки спектъра, екипът забелязва, че тези характерни празнини в спектъра изчезват и се появяват отново няколко часа по-късно. Изследователите заключават, че рентгеновите лъчи нагряват ветровете до много високи температури - милиони градуси по Фаренхайт - така, че те не могат да абсорбират повече рентгенови лъчи. После вятърът се охлажда и характеристиките на поглъщане се връща и цикълът се повтаря.

Extended Data Figure 1: The 0.3–10-keV lightcurve of the new observations of IRAS 13224−3809. Fiona Harrison et al.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !