Тези риби говорят с електричество по човешки маниер

Ваня Милева Последна промяна на 09 юни 2021 в 00:00 2620 0

Африканските риби, наречени мормириди, комуникират чрез импулси на електричество. Кредит: Tsunehiko Kohashi

Ако бърборите непрекъснато, може просто да престанат да ви слушат. Но ако си поемете дъх, направите пауза, преди да кажете нещо важно, това може да накара хората да слушат по-внимателно какво имате да кажете.

Но това не е трик, който ние хората сме измислили - установено е, че и жабите, и птиците правят целенасочени паузи в речта си, а както се оказва, рибите мормириди също действат по подобен начин.

Тези сладководни риби комуникират под водата чрез слаби импулси на електричество и ново изследване установи, че информацията, която те изпращат една на друга, също е разделена от целенасочени паузи.

Когато са поставени по двойки, мормиридите (Brienomyrus brachyistius) активно генерират паузи в своите електрически сигнали, преди да изпратят взрив от електрически импулси. Когато са изолирани, те правят това далеч по-рядко, което предполага, че това е характеристика на тяхната комуникация.

Смята се, че такива навременни моменти на мълчание привличат вниманието на рибите наоколо, свикнали с постоянния поток от електрически сигнали, наистина да чуят казаното.

Пауза от около една секунда може да подготви друг мормирид да получи бъдещи съобщения.

„Нашето откритие, че серийните изяви често се случват непосредствено след паузи при мормиридите, е подобно на откритието, че говорещите хора са склонни да поставят паузи преди думи с високо информационно съдържание“, пишат авторите.

Всъщност е установено, че други електрически риби, наречени гимнотиформи, правят това по време на ухажване .

Използвайки вътреклетъчни записи, изследователите установяват, че мозъците на мормиридите се стимулират по-лесно след кратко мълчание.

Чрез изкуствено вмъкване на паузи в електрическите сигнали на една риба в двойка, авторите успяват да покажат нарастване на мозъчната активност на другите риби.

„Интересното е, отбелязва екипът, че съответната продължителност на паузите в човешката реч са приблизително подобни на тези в електрическата комуникация на мормиридите, които се случват в диапазона от стотици милисекунди до секунди“.

Това предполага, че подобен клетъчен процес се случва както в рибешкия, така и в човешкия мозък и авторите смятат, че знаят какво представлява това.

Когато рецепторите в мозъка се стимулират отново и отново, е известно, че синапсите отслабват с течение на времето, намалявайки активността на сензорните вериги като цяло.

Това е известно като синаптична депресия и именно това позволява на мозъка на животните да научи кои сигнали са по-важни и следователно най-нуждаещи се от внимание.

Африканските риби, наречени мормириди, комуникират чрез импулси на електричество. Кредит: Цунехико Кохаши

Когато изследователите изкуствено стимулират средния мозък на електрическите риби с постоянен сигнал, те забелязват, че сензорните вериги на рибите предизвикват все по-слаби и по-слаби реакции на непрекъснатия „шум“.

Паузата в мълчание от друга страна дава почивка на тези неврони, "като по този начин максимизира въздействието на сензорните входове", когато комуникацията бъде възобновена.

„Паузите, вмъкнати в електрическа реч, нулират чувствителността на мозъка на слушателя, който е депресиран по време на непрекъснатата част от речта“, обяснява невробиологът Цунехико Кохаши (Tsunehiko Kohashi) от Вашингтонския университет в Сейнт Луис.

"Изглежда, че паузите правят последващото съобщение възможно най-ясно за слушателя".

Между другото, паузите се случват преди електрическите риби изпратят най-важната си информация. Изследователите установяват, че паузата в комуникацията между този вид обикновено е последвана от високочестотен взрив на електрически импулси.

Кратката пауза, изглежда гарантира на мормиридите цялото внимание на своите събратя.

Човек или риба, електрически импулси или реч, най-добрата комуникация с животни зависи от тишината.

Справка: Pauses during communication release behavioral habituation through recovery from synaptic depression
Tsunehiko Kohashi, Adalee J. Lube, Jenny H. Yang, Prema S. Roberts-Gaddipati, Bruce A. Carlson
Published:May 26, 2021, DOI: https://doi.org/10.1016/j.cub.2021.04.056

Източник: These Fish Speak With Electricity, But They Talk Just Like Us, SciemceAlert

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !