"Точките" от пещерни рисунки на 20 000 години са най-ранната писменост, твърди спорно проучване

Ваня Милева Последна промяна на 06 януари 2023 в 00:01 5873 0

Пещерна рисунка на 21 500 години, изобразяваща изчезнал вид едър рогат добитък, в пещерите Ласко във Франция. Обърнете внимание на четирите точки (в цифровия жълт кръг), които може да са имали специално значение за хората от ледниковата епоха. Кредит: JoJan; Wikimedia Commons; (CC BY 4.0)

Точките, линиите и Y-образните знаци от каменната епоха може да представляват вид протописменост, създадена от ловци-събирачи, живели в Европа преди поне 20 000 години.

Преди поне 20 000 години хората, живеещи в Европа, създават поразителни пещерни рисунки на животни, които съчетават с любопитни знаци: линии, точки и Y-образни символи. Тези знаци, които са добре познати на изследователите, може да са свързани със сезонното поведение на хищните животни, което превръща знаците в първата известна писменост в историята на човечеството, твърди ново проучване.

Въпреки че палеолитното пещерно изкуство е по-известно с грациозните коне и призрачните отпечатъци от ръце, съществуват хиляди нефигуративни или абстрактни знаци, които изследователите започват да изучават едва през последните няколко десетилетия. В изследване, публикувано на 5 януари в Cambridge Archaeology Journal, екип от учени предполага, че тези на пръв поглед абстрактни точки и линии, когато са разположени в близост до изображения на животни, всъщност представляват сложна писмена система, която обяснява познанията на ранните хора за периодите на чифтосване и раждане на важни местни видове.

Други изследователи обаче не са убедени в интерпретациите на тези знаци, създадени от човека.

Мелани Чанг (Melanie Chang), палеоантрополог от Портландския държавен университет, която не е участвала в изследването, заявява пред Live Science, че е съгласна с оценката на изследователите, че "хората от горния палеолит са имали познавателния капацитет да пишат и да записват времето". Тя обаче предупреждава, че "хипотезите на изследователите не са добре подкрепени от техните резултати, а също така те не разглеждат алтернативни интерпретации на анализираните от тях знаци".

Тази гравирана сьомга на 17 000 години има три линии, поставени вътре, където се намира в пещерата Пиндал в Астурия, Испания.

Това изображение на 17 000-годишна гравирана сьомга от пещерата Пиндал в Астурия, Испания, има три линии, поставени вътре. Кредит: Berenguer, M.

Какво означават нарисуваните знаци?

Ранните хора в Европа са били ловци-събирачи, които са яли много месо от видове като коне, елени и бизони. Когато тези животни са се събирали сезонно на стада, те са били лесни за убиване от хората.

"От това следва, че познаването на времето на миграциите, чифтосването и раждането би било от основно значение за поведението на хората от горния палеолит", пишат в изследването си първият автор Бенет Бейкън (Bennett Bacon), независим изследовател от Лондон, и колегите му.

Като разглеждат общия брой знаци - точки или линии - открити в поредици в стотици пещери, изследователите откриват, че нито една от сериите не съдържа повече от 13 знака, което съответства на 13-те лунни месеца във всяка година. "Предполагаме, че последователностите предават информация за свързаните с тях животински таксони в единици от месеци", пишат те, отбелязвайки, че пролетта, "с нейните очевидни сигнали за края на зимата и съответните миграции на фауната към местата за размножаване, би била очевидна, макар и регионално различна, отправна точка за лунния календар".

Анотирано изображение на рисунка на около 23 000 години, на която се виждат четири точки, свързани с рисунка на зубър с червена охра в пещерата Ла Пасиега в Кантабрия, Испания. Кредит: Henri Breuli

Статистическият анализ на повече от 800 последователности от знаци, свързани с животни, потвърждава идеята на изследователите - те откриват силна корелация между броя на знаците и лунните месеци, в които е известно, че конкретното животно се чифтосва.

Като отиват още по-далеч в своята хипотеза, Бейкън и колегите му се фокусират върху Y-образен знак, който според тях се отнася до определено събитие в жизнения цикъл на животното. Подобен статистически анализ подкрепя заключението им, че разположението на Y-образния знак в поредица от знаци сигнализира за сезона на раждане на даден животински вид.

"Способността да се приписват абстрактни знаци на явленията в околния свят", казват авторите, "да се записват минали събития и да се предсказват бъдещи събития, е дълбоко интелектуално постижение."

Писменост или протописменост?

Но дали това е най-ранната известна писменост? Бейкън и колегите му не мислят така, тъй като предполагат, че "най-добре е да се опише като протописмена система, междинно стъпало между по-проста нотация/конвенция и пълноценна писменост".

Ейприл Ноуел (April Nowell), палеолитен археолог от Университета на Виктория в Канада, която не е участвала в това проучване, споделя пред Live Science, че "всяко проучване, което изследва по-подробно нефигуралните знаци, е добре дошло, но мисля, че тук се правят редица предположения, които все още не са доказани". Ноуел поставя под въпрос по-специално знака Y. "По-голямата част от животните, разгледани в това проучване, са четириноги, а хората обикновено клякат при раждане", посочва тя. "Ако се предполага, че този знак е емблематичен за процеса на раждане, за мен това не е очевидно."

Съавторът на изследването Робърт Кентридж (Robert Kentridge), професор в катедрата по психология в Университета Дърам във Великобритания, заявява пред Live Science в имейл, че една от силните страни на тяхното изследване е, че "официално са проверили хипотезите на Бен [Бейкън] за значението на позицията на знака Y в поредиците от знаци и дължината на поредиците от точки и линии и са показали, че те наистина предават смисъл, наистина означаващ нещо, което би било важно в живота на палеолитните ловци".

Обобщавайки заключенията си, Бейкън и колегите му пишат, че са "предложили съществуването на система за записване, свързана с недвусмислен животински предмет, отнасящ се до биологично значими събития", и че това им позволява "за първи път да разберат една палеолитна система за записване в нейната цялост".

Нефигуративни знаци, датиращи отпреди 15 000 години, които ловците-събирачи са рисували с черен манган и червена охра в пещерата Niaux във Френските Пиренеи. Кредит: Neanderthal Museum, Mettmann

Преди десетилетие обаче Ноуел и тогавашната му аспирантка Женевиев фон Пецингер (Genevieve von Petzinger) създават база данни с десетки знаци и повтарящи се мотиви от над 200 пещери в Южна Франция и Испания. Дисертацията на фон Пецингер описва подробно моделите на символите по стените на пещерите във времето и пространството, за да се разбере по-добре какво са означавали тези знаци за хората от ледниковата епоха. "Съществуват поне 32 различни повтарящи се знака - обяснява Ноуел. "Авторите са избрали да изследват три от тях в много специфичен контекст".

Но авторите защищават решението си да се съсредоточат върху тази тройка.

"Изглеждаше разумно да се съсредоточим първо върху най-често срещаните знаци, свързани с фигурални изображения", посочва за Live Science съавторът на изследването Пол Петит (Paul Pettitt), професор по археология в университета в Дърам. "Обикновените точки и линии са най-често срещаните. От по-сложните знаци най-разпространен е знакът Y."

Изследователите планират да разширят работата си. "Анализираме и други знаци", съобщава Бейкън. "Вместо да търсим значението на отделните знаци, това, което търсим, са лингвистичните и когнитивните основи, които са в основата на "писмената" система."

Ноуел също смята, че символите вероятно не са избрани случайно и че е възможно линиите и точките да представляват числа. Тя отбелязва, че дори авторите да са прави, това означава, че 90% от знаците остават без известно значение.

"Все още има много неща за графичната комуникация в палеолита, които не разбираме", отбелязва Ноуел.

Справка:  Bacon, B., Khatiri, A., Palmer, J., Freeth, T., Pettitt, P., & Kentridge, R. (2023). An Upper Palaeolithic Proto-writing System and Phenological Calendar. Cambridge Archaeological Journal, 1-19. doi:10.1017/S0959774322000415

Източник: 20,000-year-old cave painting 'dots' are the earliest written language, study claims. But not everyone agrees, Live Science

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !