Тръмп се обяви срещу кърменето в полза на производителите на изкуствените млека

НаукаOFFNews Последна промяна на 10 юли 2018 в 06:58 8610 0

Кредит Pixabay

Администрацията на Тръмп е подложена отново на критика, че притиска други страни, за да гласуват против международна резолюция в подкрепа на кърменето заради лобистки интереси на производителите на заместители на млякото за бебета.

Американската делегация на Световната здравна асамблея през май в Женева използва непочтени методи, включително заплахи, за да се опита да промени решението на форума, съобщава New York Times. Това включва заплаха за държавата Еквадор, че ще се прекрати американската военна помощ срещу престъпните банди и промяна в търговските споразумения.

Въпросът е свързан с формулировката на нова резолюция, която се стреми да насърчи кърменето. Четири десетилетия изследвания показват, че майчиното мляко е по-полезно за кърмачетата от изкуственото. Кърмата, според изследване от 2016, е може би най-сложната по състав в сравнение с други млека. Тя се състои от повече от 200 различни захарни молекули, докато млякото на кравите има средно по 30-50 захари. Освен това майчиното мляко помага за полагането на основите на имунната система на новороденото. Млякото е богато на антитела и молекули, които потискат растежа на патогените и активират белите кръвни клетки в кръвта на бебето.

Но американските делегати са категорични, че резолюцията трябва да бъде смекчена. Те искат да отпадне един раздел, който призовава правителствата да "защитават, насърчават и подкрепят кърменето". Те също така настояват да се намалят рестрикциите за промотирането на потенциално вредни хранителни продукти.

Бизнесът с адаптирани млека е за милиарди долари. Снимка: Baby Gooroo

Този ход е описан като "смайващ и срамен" от онлайн групата Moms Rising, отбеляза The Guardian, а Люси Съливан (Lucy Sullivan) от групата 1000 Days, която насърчава кърменето на бебетата заяви в Twitter, че дебатът може да бъде описан като "здраве срещу финанови облаги". И продължава: "Какъв е залогът: кърменето спасява жените и живота на децата. Но е лошо за бизнеса за милиарди долари в световен мащаб за адаптирани млека за кърмачета (и млечни продукти)".

В изявление, изпратено до New York Times, Министерството на здравеопазването и човешките ресурси обяви, че резолюцията "поставя ненужни препятствия за майките, които се стремят да осигурят храна за децата си". От администрацията добавят, че "не всички жени са в състояние да кърмят" и че „трябва да имат избор и достъп до алтернативи”.

Това, разбира се, не е въпрос на дебата - тъй като адаптираните млека са напълно приемливи и майките наистина трябва да могат да направят своя избор - а по-скоро да се подкрепи научно обоснованото заключение, че кърмата е по-полезна от изкуственото мляко. Позицията на САЩ е съобразена с производителите на храни за кърмачета (САЩ са лидер в тази индустрия на стойност 70 милиарда долара, която през последните няколко години отбеляза спад в по-богатите страни, тъй като все повече жени кърмят) и неочаквано бе променена от администрацията на Обама.

Усилията на САЩ в крайна сметка са неуспешни, тъй като Русия предложи резолюцията. Някои фрази обаче все пак бяха коригирани, включително премахването на "неподходящо насърчаване на храни за кърмачета и малки деца" и добавяне на "доказателства" на някои твърдения.

Някои специалисти са шокирани от поведението на администрацията на Тръмп.

След изтеглянето от споразумението за климата в Париж и ядреното споразумение с Иран, това е още един пример за начина, по който правителството на Тръмп подкрепя псевдонауката, независимо от цената.

Дори е способно да пренебрегне здравето на бебетата, коментира Джонатан О`Калахан в IFLScience.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !