Трябва да обучите котката си, казват експерти. Ето как

Ваня Милева Последна промяна на 10 октомври 2022 в 10:06 2348 0

Кредит: https://chappellevet.ca/

Броят на собствениците на домашни любимци за първи път се увеличава, както и на хората, които осиновяват кученца и котенца. Докато дори неопитни собственици очакват малкото кученце да се нуждае от известно обучение, хората рядко смятат, че същото се отнася и за котенцата.

Но също като кучетата, котките се нуждаят от подкрепа, за да се приспособят към живота около нас. Простите форми на обучение могат да бъдат полезни и за да се чувстват добре.

В сравнение с кучетата, котките споделят различни взаимоотношения в миналото с хората. Котките никога не са били селективно отглеждани, за да се подобри способността им да сътрудничат и да общуват с нас или да изпълняват работни роли като пастирство, лов или охрана.

Но изследванията показват, че те могат да разпознават и реагират на нашите фини социални знаци и да бъдат обучени да изпълняват задачи, подобни на кучетата.

Едва ли обаче ще имаме нужда от котка, за да „ходи хубаво“ на повод или да се настаним тихо в ъгъла. А котките обикновено се нуждаят от по-малко подкрепа от кучетата, за да усвоят обучението си за тоалетна – осигуряването на правилната място за отпадъци обикновено е достатъчно.

Но грешим, ако мислим, че обучението на домашни любимци е само за да улесним живота си. То е полезно и за самата котка.

Такава е идеята на Лорън Финка (Lauren Finka), авторът на статията в The Conversation, и колегата му Даниел Къмингс (Daniel Cummings) от благотворителната организация за защита на котките.

В приюта за временно настаняване например обучението може да бъде полезен инструмент за увеличаване на изследователното поведение на котката, положителните ѝ реакции към хората и може би дори шансовете ѝ да бъде осиновена.

Премахване на излишните косми на котката

У дома можем да използваме прости техники, за да помогнем на котките с неща като да се чувстват комфортно в кош за котки, да свикнат с пътуванията с кола, както и да понасят грижата за хигиената им и да получават основни здравни прегледи и лечения. Такова обучение също може да помогне на котките да се справят по-добре с посещенията при ветеринар.

Как да помогнете на котката да приеме подрязване на ноктите

Какво работи

Котките не се раждат с вроден афинитет към хората и трябва да бъдат изложени на нежно, топло отношение в продължение на две седмици, за да могат да научат, че сме приятели, а не врагове.

Има ограничени доказателства, че по-младите котки са по-внимателни към нашите социални знаци, което може да означава, че са по-податливи на обучение. Котенцата също трябва да се играят с котешки пръчки или играчки с въдица, така че да се научат да не нападат ръцете или краката ни.

Наказания като викове, грубо боравене или използване на воден спрей могат да предизвикат стрес и да компрометират качеството на отношенията собственик-котка.

Винаги използвайте положително поощряване (като лакомства и похвали). Това е не само най-ефективният начин за обучение на домашни любимци, но е и по-добър за тяхното здраве.

Техниките, базирани на възнаграждение, могат да бъдат отличен начин да научите котка да влезе сама в кутията за пренасяне или да седи спокойно, докато прилагаме нейната терапия срещу бълхи. Някои много дружелюбни котки, мотивирани от храна, може да се радват да бъдат научени да дават пет, да седят или да се въртят.

Но котките често са по-малко мотивирани от кучетата да ни обръщат внимание или да правят това, което искаме, особено в ситуации, в които не се чувстват комфортно. Тези фактори могат да обяснят високите нива на отказ в проучвания, които включват обучение на котки да обръщат внимание на човешките социални сигнали.

Важно е да сме сигурни, че котката се чувства спокойна, когато предприемаме някакво обучение с нея. Винаги се уверявайте, че котката има възможност да си тръгне или да прекрати сесията, когато пожелае, и се опитайте да им дадете почивка, ако изглеждат неспокойни.

Признаците, които трябва да търсите, включват извръщане на главата на котката, близане на носа, клатене на глава, вдигната лапа, внезапни пристъпи на ближене, прегърбване или напрегнат вид, потрепване или туптене на опашка и завъртяни или сплескани уши.

Кредит: Rawpixel

Ето как да научите котката си да влиза в транспортната кутия и да е спокойна в нея в пет лесни стъпки:

1. Примамване върху одеяло

На място, където котката ви вече се чувства в безопасност, научете я да се настанява на одеяло. Направете това, като примамите котката върху одеялото с помощта на храна.

Наградете котката за това, че стои на одеялото, с повече лакомства, галене или словесна похвала, в зависимост от това какво котката ви харесва най-много. Давайте й лакомствата на височината на носа, за да я насърчите да заеме седнало положение, след това я хранете на височината на земята, за да насърчите котката да приклекне и след това евентуално да легне върху одеялото.

2. Представяне на транспортната кутия

След като котката ви усвои първа стъпка, поставете одеялото на дъното на транспортната кутия с отстранен капак. Повторете същите стъпки за примамване и награждаване.

3. Вземете я бавно

Когато котката ви щастливо почива на одеялото в кутията, поставете капака отгоре, без да прикрепяте вратата, и повторете процеса на примамване и награждаване.

4. Оставете вашата котка да определя темпото

След като вашата котка щастливо е влязла в кутията и се е настанила вътре, поставете вратата на кутията, но я оставете отворена за начало, така че той или тя да не се почувства внезапно в капан вътре.

Позволете им да излязат от кутията, когато пожелаят, и използвайте лакомства, за да ги стимулирате да се върнат. С леки движения започнете леко да затваряте вратата, след което я отворете отново, като всеки път давате лакомство на котката.

Изграждайте това бавно, докато вратата може да се затвори напълно (само за няколко секунди в началото), докато котката все още се чувства удобно. Нахранете котката с лакомства през затворената врата.

5. Почти е готово

Работете така, че котката да остане в кутията със затворена врата за по-дълги периоди, добавяйки няколко допълнителни секунди всеки път. Продължавайте да награждавате котката, като пускате лакомства през страните или вратата на коша, постепенно увеличавайки времето между всяко доставяне на лакомство.

Всяка тренировка не трябва да продължава повече от няколко минути общо, а някои котки може да предпочетат само една сесия на ден. Може да са нужни много сесии и много дни или седмици, преди тази последна стъпка да бъде завършена.The Conversation

Авторът Лорън Финка (Lauren Finka) е гостуващ научен сътрудник в "Поведение и хуманно отношение към животните" (Animal Behavior and Welfare), Университет Нотингам Трент

Тази статия е препубликувана от The Conversation под лиценз Creative Commons. Прочетете оригиналната статия.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !