Твърдението, че коронавирусът може да се предава преди проявата на симптоми, засега е опровергано

Ивайла Сопотенска Последна промяна на 05 февруари 2020 в 09:20 5722 0

Кредит pixabay

Публикация в едно от най-престижните научни списания, докладваща за безсимптомно предаване на коронавируса от Ухан 2019-nCoV, изглежда е сгрешена, което води учените към въпроса дали наистина новият вирус се предава толкова лесно, колкото са опасенията. 

Очевидно е, че е много по-трудно да се контролира заболяване, което може да се предава между хора, които не проявяват симптоми. При някои заболявания носителите изобщо не развиват болестите, а при други предаването може да се случи преди проявата на симптоми.

Затова един от най-важните въпроси около новият вирус е може ли да се предава от здрави хора. В публикация в списанието New England Journal of Medicine (NEJM) се разглежда случаят на заболяванията с коронавирус в Германия и се съобщава, че инфекцията е предадена от човек без симптоми.

Но сега има нова важна информация, която оспорва това твърдение. 

На 20 и 21 януари, жена от Шанхай е на работно посещение при германски бизнес партньори. Двама души, които тя среща се разболяват и дават положителен резултат за 2019-nCoV, както и други двама техни колеги, които не срещат пряко жената. Публикацията съобщава, че двамата, били в контакт с нея, твърдят, че тя не е показвала признаци на заболяването, но ги е известила след като е изпитала симптоми и е дала положителен резултат за коронавирус след прибирането си у дома. 

Въпреки че китайските здравни власти посочват възможност за безсимптомно предаване и преди, тези съобщения не са потвърдени. Докато в този случай нещата изглеждат ясни. Антъни Фаучи (Anthony Fauci), директор на щатския Национален център за алергии и инфекциозни заболявания коментира преди, че "това изследване оставя въпроса изяснен".

Оказва се обаче, че е пропусната изключително важна стъпка - никой, участвал в изследването не успява да се свърже с жената и да провери кога започват симптомите й. 

Сега това е поправено. В телефонен разговор с Института Робърт Кох (германската правителствена здравна агенция) жената потвърждава, че е имала някои симптоми преди срещата в Германия. Института се свързва с NEJM, което довежда до признанието на някои от авторите, че са прибързали, въпреки че самият труд все още не е изтеглен. 

Това не означава, че със сигурност не може да се прояви и асимптоматично предаване на болестта, а само, че този случай не е такъв. Още повече симптоми като мускулна болка и умора са много често срещани, особено при дълги полети, както е било в случая. Дори подобни симптоми да са показател за инфекция, изследванията биха били много трудни, но все пак значително по-лесни, отколкото при липсата на симптоми. 

Особено, драстични мерки като поставяне под карантина на всички посетители от Китай изглеждат доста спорни.

Този случай посочва опасността при надпреварата за публикуване насред бързо развиваща се криза. По същото време от сайта за препринти bioRxiv беше изтеглена публикация, твърдяща, че открива прилики между 2019-nCoV и ХИВ. Този тип сайтове публикуват трудове, които още не са преминали през процеса на рецензиране. И докато за някои това може никога да не се случи, в общия случай се счита, че трудовете имат научна обосновка. Но в този конкретен случай се твърди, че коронавирусът е и генетично редактиран. Подобно твърдение, освен, че е лишено от научни доказателства, само засилва паниката и фалшивите конспиративни новини. 

Учените също са хора и в процеса на научните изследвания се допуснат грешки. Но правилната реакция е именно изтеглянето и публичното оповестяване на сгрешените резултати. Наскоро станахме свидетели на друг подобен случай, при който нобелов лауреат изтегли своя публикация и се извини.

Източник: IFLScience - Crucial Report Claiming Coronavirus Transmittable Before Symptoms Appear May Be Wrong

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !