Учени от Европейската космическа агенция, ЦЕРН и Природонаучния музей в Лондон идват в София

Ratio Последна промяна на 09 ноември 2022 в 00:01 5378 0

Ratio

Водещите научни открития се случват в големи световни научни организации – но те ще бъдат на една крачка за столичани на 19 ноември, благодарение на форума за популярна наука Ratio. На сцената на събитието ще се появят учени, които представят иновативни научни теми и впечатляващи факти на достъпен за всеки език.

Д-р Максимилиян Гюнтер от Европейската космическа агенция ще говори за формирането на извънземен живот. Той ще разкаже как катаклизмичните звездни изригвания може да се окажат ключов фактор за формирането на живота - или да го заличат завинаги. Д-р Гюнтер работи по изследването на екзопланети и е бил докторант на Нобеловия лауреат проф. Дидие Келоз, един от откривателите на първата екзопланета.

Д-р Максимилиян Гюнтер от Европейската космическа агенция

Погледът към необятната Вселена ще продължи с д-р Стивън Голдфарб, който работи по експеримента ATLAS на ЦЕРН. Д-р Голдфарб ще представи резултати от най-новите разработки в ЦЕРН и ще разкаже на какви високоенергийни уреди ще разчитаме в бъдеще, за да разгадаем мистериите на тъмната материя и тъмната енергия във Вселената.

Д-р Стивън Голдфарб, който работи по експеримента ATLAS на ЦЕРН

От мащабната вселена фокусът ще се премести върху малките насекоми, които крият големи тайни. Д-р Ерика МакАлистър работи в Природонаучния музей в Лондон, където се занимава с изследването на двукрили. Тя ще покаже впечатляващи примери за анатомията и адаптивното поведение, които правят мухите важни партньори на човека за екологично равновесие и вдъхновение при решението на някои инженерни проблеми.

Освен за фундаментална наука, на Ratio ще стане дума и за изкуство. Изкуството и науката си взаимодействат, допълват се и в танца между тях се раждат невероятни нови проекти и дисциплини. Доказателство за това са д-р Грег Дън, невроучен и визуален артист, и Хю Търви, фотограф, който работи с рентгенови лъчи. Двамата ще покажат свои творби в две тематични изложби пред гостите на форума, а на сцената ще обсъдят каква е научната стойност на артистични изображения, докъде стига артистичната свобода в „научното изкуство“, и как креативността се изразява и в науката, и в изкуството.

Хю Търви, фотограф, който работи с рентгенови лъчи

Д-р Грег Дън, невроучен и визуален артист.

Билети събитията можете да намерите на сайта на организаторите Ratio. Повече информация за темите и лекторите ще намерите на www.ratio.bg.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !