Учени откриха шести вид вирус Ебола в прилепи

НаукаOFFNews Последна промяна на 28 август 2018 в 10:29 5259 0

Екипът на PREDICT Ebola Host Project обработва проби, събрани безопасно и хуманно от прилепи.. Екипът работи в Сиера Леоне, Гвинея и Либерия, където взема проби от диви животни и домашни животни, за да научи повече за потенциалните видове гостоприемници на вирусите Ебола. Кредит: Jaber Belkhiria / UC Davis

Учени откриха досега неизвестен вид вирус на Ебола, наречен Бомбали вирус, който се носи от най-малко два вида прилепи в Сиера Леоне (Бомбали е област в северната част на страната).

Това е първият вирус на Ебола, открит при животни, преди да бъде открит при хората, съобщава Live Science.

Констатациите на изследователите са публикувани на 27 август в списание Nature Microbiology.

Въпреки че изследователите смятат, че вирусът е способен да зарази хората, не е ясно дали може да причини заболяване.

Бомбали вирусът се свързва с петте вече известни вида вируси на Ебола в род Ebolavirus, наречени на името на местата, където вирусът е открит за пръв път: Заир, Бандибъгио  (Bundibugyo - град в Уганда), Судан, Тай форест (Taï Forest - национален парк в Кот д'Ивоар и Рестън вирус (кръстен на Рестън (Reston), Вирджиния, САЩ). За тези пет, с изключение на Рестън вируса, се знае, че причиняват тежко и често фатално заболяване при хората.

Най-опустошителното огнище на Ебола в съвременната история е причинено от заирския вирус и продължава от 2013 г. до 2016 г. в Гвинея, Сиера Леоне и Либерия. През това време повече от 28 000 души са заразени с Ебола и умират 11 325. И последната епидемия на Ебола, която започна в началото на август в провинция Северно Киву на Демократична република Конго, също е причинена от заирския вирус, според Световната здравна организация.

Определянето на източника на вируса на Ебола затруднява учените, дори и след четири десетилетия на изследвания. (Вирусът е открит през 1976 г., съгласно Центровете за контрол и превенция на заболяванията) Резервоарът или организмът, в който вирусите естествено живеят и възпроизвеждат, все още не са известни. Предишни изследвания представят силни доказателства, че прилепите са основният резервоар, но досега учените не успели да изолират и възстановят пълния геном на вируса Ебола от прилепите.

Така че, в опит да идентифицират вируса Ебола в гостоприемните му видове, преди вирусът да се разпространи сред хората, учените от проекта на Американската агенция за международно развитие (USAID) PREDICT Ebola Host Project успяха да съберат биологични проби от 535 животни в Сиера Леоне - 244 прилепа, 46 гризача, 240 кучета и пет котки - и да ги изследват за наличието на вируси на Ебола.

"Ако искате да предотвратите епидемия на Ебола, важно е да знаете кои видове са гостоприемници и да се отървете от вируса", коментира Трейси Голдщайн (Tracey Goldstein), съавтор на изследването и асоцииран директор на Университета в Калифорния, Дейвис. "Тогава можем да помогнем като целенасочено променим поведението [на тези животни], за да можем да защитим хората, което е основната цел на нашата работа".

В това проучване учените откриват четири прилепа, които дават положителен резултат за вируса Ебола - всички други проби от животни са отрицателни. Тези прилепи са уловени в три обитавани от хора жилища, където в радиус от 20 километра се отглежда добитък и култури за местна консумация. Три от прилепите са от вида  Chaerephon pumilus, а единият е Mops condylurus. И двата вида са широко разпространени в цяла Африка и често живеят в близост.

Когато екипът секвенира генома на вируса Ебола, изследователите откриват, че вирусът е достатъчно различен от предишните идентифицирани вируси Ебола, което означава, че са попаднали на нов вид. Изследователите го назовават на мястото, където го откриват за първи път - районът Бомбали в Сиера Леоне.

Въпреки че вирусът Бомбали е намерен досега само при прилепите, учените откриват свързващ протеин, който би улеснил трансфера на вируса в човешките клетки, което предполага, че е възможна инфекция и при хора. Но няма доказателства, че ако вирусът зарази хора, това ще причини някакви симптоми. Не е ясно дали вирусът Бомбали ще се държи по-скоро като вируса Рестън, който не причинява заболяване при хората или заирския вирус, който причинява тежки заболявания.

Авторите на изследването посочват, че целта на тяхната работа е да не предизвикват паника или страх от прилепите. Тези животни играят важна роля в екосистемата като опрашители и разпръсквачи на семена и като хранещи се с насекоми, пищат авторите. Предишни проучвания показват, че убиването на прилепи не намалява предаването на болестите, а вместо това може да увеличи броя на уязвимите прилепи и да стимулира предаването на болестта. 

Миналата година екип учени от EcoHealth Alliance състави каталог на всички познати вируси, преминаващи от животните към хората и определи кои от тях са най-опасни за прехвърляне върху хората. Моделите показаха, че вероятността от заразяване със зоонозни вируси зависи силно от самите видове и тяхното разположение по земния глобус. Най-голям брой вируси, опасни за човека, се оказа, че се пренасят от прилепите.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !