Учени показват невероятни факти и неразкрити загадки в Месеца на мозъка

Ratio Последна промяна на 10 март 2022 в 00:01 12515 0

Кредит Ratio

Човешкият мозък е впечатляваща машина! Популярното разбиране, че си служим с едва 10% от него, е мит - ползваме го почти изцяло и постоянно, дори когато спим. Мозъкът помни много. Той се състои от близо 86 милиарда неврони, които могат да се свързват помежду си – т.е. може да имаме до 1 квадрилион (1 000 000 000 000) връзки! Импулсите между невроните пътуват със скорост до 430 км/час. А докато работи, мозъкът ни произвежда енергия, достатъчна да захрани LED крушка за осветление.

Мозъкът удивява учените със своята сложност, но и оставя редица загадки. За да покаже докъде стигат знанията ни за мозъка и съзнанието днес, платформата за популярна наука Ratio превръща март в Месец на мозъка. В неговите рамки се организират серия от събития и инициативи посветени на най-мистериозния орган. Въпреки че невронаучните теми са комплексни, в рамките на Месеца на мозъка те ще бъдат представени на достъпен за всеки език и по ангажиращ начин в неформална среда – като начин за интелектуално забавление.

Откриващото събитие "I, Robot – I, Human" среща биологията с изчислителните науки - но не като съперници, а като съмишленици. В него гостите ще научат как най-успешните алгоритми за машинно обучение всъщност са вдъхновени от биологичните им еквиваленти. На 10 март зрителите не само ще надникнат в създаването на модерните системи за изкуствен интелект, но и ще видят директно как работят те. Лектор на събитието е Александър Иванов – доктор по Системна и изчислителна невронаука от University of Oxford и носител на престижната стипендия „Christopher Welch“, която преди е присъждана на трима Нобелови лауреати.

Въпреки че биологичните модели вдъхновяват компютърните, човешкият мозък далеч не е машина. В неговата работа се появяват "дупки", които обаче не са непременно плод на грешка, а умна биологична адаптация. Така работи забравянето – то влияе активно върху поведението ни и спомага за синтеза на знания. С биологията на забравата ще се занимае второто събитие от Месеца на мозъка, "The Memory Remains", на 16 март. Лектор на събитието е Богомил Пешев, който се занимава с изучаването на дълготрайната епизодична памет, ролята на съня за консолидацията и транформацията на спомените и патологичните изменения на паметта.

И тъй като темата за мозъка и съзнанието е твърде обширна, заключителното събитие от месеца, "The Mighty Brain", на 31 март ще покрие не една, а цели три теми. Иван Греченлиев от Клиниката по психиатрия към УМБАЛ „Александровска“ ще говори за съня и неговото влияние върху когнитивните процеси като памет, внимание и емоционална регулация. Доц. д-р Стоян Везенков ще разкрие какво представляват едни от най-иновативните технологии, с които днес опознаваме мозъка – т.нар. биофийдбек и ЕЕГ неврофийдбек. Те могат да ни помогнат да тренираме нови и да подобрим вече усвоени способности, да преработваме травми и да формираме нови нива на взаимоотношенията ни с другите. За финал, доц. д-р Красимир Минкин от Клиниката по неврохирургия на УМБАЛ „Св. Иван Рилски“ ще покаже как мозъчните импланти се ползват за лечението на болести, които трудно се повлияват от медикаменти, като епилепсии, Паркинсонова болест и други доскоро непреборими заболявания.

Освен да видят събитията наживо, феновете на науката могат и да ги посетят виртуално, а и да навлязат още по-дълбоко в темата с допълнително аудио съдържание в подкаст-сериите на Ratio. Там ще стане въпрос за щастието, сетивата и създаването на вътрешен образ на света в съзнанието ни, както и за обезглавяването – като реално наказание и литературна тема.

Пълната програма за Месеца на мозъка и повече информация за експертите, които ще представят научната информация в него, може да бъде видяна онлайн в сайта на организаторите от Ratio.

Виж още за:
Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !