Учени редактират ДНК на гъсеница вредител, така че яйцата й да се самоунищожават

Ивайла Сопотенска Последна промяна на 25 септември 2020 в 09:16 7748 0

Кредит Creative Commons A - 3.0 United States

Гъсеницата на Spodoptera frugiperda.

Гъсеницата на вида Spodoptera frugiperda е вредител по посевните култури, която създава проблеми на земеделците по целия свят. Затова екип от учени прави промени в нейната ДНК, така че яйцата, които снася, да се самоунищожат. 

Яйцата на гъсеницата са заредени с огромно количество от някои протеини, така че не могат да се развият или дори излюпят, което спира разпространението на вида. Биотехнологичната компания Oxitec, която разработва новата технология, вече провежда малки тестове на този подход за борба с вредителите.

Spodoptera frugiperda причинява големи проблеми на фермерите по света, но специално в Северна Америка, където унищожава култури като царевица, ориз и сорго, съобщават Wired

Ентомологът Ашли Тесълоу (Ashley Tesselow) от Тексаския колеж по земеделие и механика обяснява, че "цели ниви могат да бъдат унищожени за дни ако не се контролират. Такива мащабни нападения, подобни на Армагедон, не се случват всяка година, но може да доведат до пълна загуба на реколтата".

Ценното в подхода на Oxitec е, че само целевите вредители умират при това без въвеждането на нови хищници или пестициди в района. Но експертите се притесняват, че при липсата на по-общ подход, друг вид вредители може просто да заеме нишата на Spodoptera frugiperda.

Източник: Futurism  - SCIENTISTS GENE-HACKED A PEST CATERPILLAR’S EGGS TO SELF-DESTRUCT

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !