Учените казват, че италианският супервулкан става все по-опасен (видео)

НаукаOFFNews Последна промяна на 20 септември 2017 в 00:30 15616 3

Кампи Флегреи (Campi Flegrei - "горящите полета").

Учени са установили първото пряко доказателство за така наречената подхранваща "гореща зона" на супервулкан в южната част на Италия. Експертите казват, че това е признак за наближаващо изригване, пише phys.org.

Кампи Флегреи (Campi Flegrei - "горящите полета"), област северозападно от Неапол вече е избухвал в миналото преди векове.

Районът е относително спокоен от 1980 г. насам, когато проникването на магма или вода в повърхностна структура на вулкана предизвиква серия от слаби земетресения.

С помощта на сеизмологична техника учените сега са идентифицирали местоположението на горещата зона, в която се натрупват горещи материали, захранвайки калдерата (от испански - "котел" - сринат навътре кратер) .

Изследването е ръководено от д-р Лука де Сиена (Luca De Siena) от Университета на Абърдийн, съвместно с INGV Osservatorio Vesuviano, лабораторията RISSC на Университета в Неапол и Университета на Тексас в Остин.

Проучването, публикувано в Scientific Reports, е прецедент, който може да помогне да се предскажат как и къде може да се случат бъдещите изригвания.

Схема от проект за сондажно изследване на калдерата Кампи Флегреи. Снимка: Campi Flegrei Deep Drilling Project

"Един въпрос, който озадачава учените, е къде се намира магмата под кратера, и нашето изследване предоставя първото доказателство за наличието на гореща зона в рамките на град Поцуоли, която се простира в морето на дълбочина 4 км", разказва д-р Де Сиена.

"Въпреки че това е най-вероятното разположение на неголяма партида магма, то може да бъде и горещ, пълен с течност резервоар върху по-обширна магмена камера, разположена още по-дълбоко".

Проучването на д-р Де Сиена предполага, че магмата е била възпрепятствана да се издигне към повърхността през 1980 г. от присъствието на скална формация с дебелина 1-2 км, която блокира пътя й, принуждавайки я да освободи напрежението по страничен маршрут.

Структурна карта на калдерата Кампи Флегреи. Горният ляв панел показва мястото на калдерата в Италия. С плътни букви са отбелязани вулканичните центрове на Поцули, Солфатара и вр. Нуово. Мегаполисът Неапол се простира на изток от Солфатара. Големите разломи са маркирани с червени линии и вулканичните кратери са оцветени по възраст. Scientific Reports

Въпреки че последиците от това все още не са напълно изяснени, сравнително ниските стойности на сеизмичната активност в района от 1980 г. досега показва, че налягането се трупа в калдерата, което го прави по-опасно.

"През последните 30 години поведението на вулкана се е променило, става все по-горещо, заради течната маса проникваща в цялата калдера", обяснява д-р Де Сиена.

"Каквото и да е произвело активността под Поцуоли през 1980 г. се е преместило някъде другаде, така че опасността не просто е останала на същото място, сега може дори да е много по-близо до Неапол, който е по-гъсто населен.

Неапол е между Кампи Флегреи и Везувий.

"Това означава, че рискът от калдерата вече не само в центъра, а е мигрирал. Можете да си представите Кампи Флегреи като вряща тенджерата със супа под повърхността.

"Какво означава това от гледна точка на мащаба на евентуално бъдещо изригване не можем да кажем, но няма съмнение, че вулканът става все по-опасен.

"Големият въпрос, на който трябва да се отговори в момента е, дали това е голям слой магма, която се издига към повърхността или нещо по-малко тревожно, което може да си намери път към повърхността в морето".



Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

15914

3

поп Дръвчо

21.09 2017 в 17:16

При сегашното състояние на вулканологията, няма и на какво отгоре Неапол да прави план за евакуация. А при предполагаемия радиус на пораженията, имаме да евакуираме не само Неапол.

Но нещата се променят.

23293

2

Стефан

20.09 2017 в 21:58

Неапол няма план за евакуация по "вулканична опастност", и не се кани да прави. Причината - евакуация, течаща три денонощия, по пари и жертви, ще струва на Италия толкова, колкото и загубена война. Ако грешката по момента на събитието е едно денонощие - и евакуацията е безсмислена. Ако е по-голяма - гарантира икономическа катастрофа на цялата страна.

15914

1

поп Дръвчо

20.09 2017 в 11:26

Интересно.

Една от най-гъсто населените места в Европа. Впрочем и през 97г е било така (поздрави от Плиний Стари).

Има известна разлика де - сега има сериозна вероятност да спасим хората и пак да се възползваме от дългосрочните ползи от едно вулканично изригване.