Учените прогнозират, че ще виждаме все повече дъги

Ваня Милева Последна промяна на 04 ноември 2022 в 00:01 1713 0

Кредит Ваня Милева

Едно от по-необичайните последствия от екстремните климатични промени може да включва увеличаване на честотата на появата на дъги по света до 2100 г. с до 5%.

Ново проучване, моделиращо не толкова очевидните последици от изменението на климата, дава оценка на това увеличение като брой на дните в годината с условия, подходящи за наблюдаване на поне една дъга.

С помощта на снимки, данни за глобалния климат и компютърен модел учените установяват, че на около 21-34% от сушата тези "дни, подходящи за появта на дъга" ще намалеят, а на 66-79% от тях броят на дъгите ще се увеличи със затоплянето на света.

Макар че по-голямото количество дъги може да не е голяма утеха в условията на повсеместна суша и наводнения, изследователският екип иска подобни по-малко осезаеми промени да бъдат включени в прогнозите за изменението на климата, за да се подчертае колко много може да се промени светът около нас.

"Живеейки на Хаваите, бях много доволна, че зашеметяващите, ефимерни дъги бяха част от ежедневието ми", разказва Кимбърли Карлсън (Kimberly Carlson), учен в областта на земните системи, която сега работи в Нюйоркския университет.

"Питах се как изменението на климата може да повлияе на възможностите за наблюдение на дъги."

Прогнозите са направени чрез изучаване на десетки хиляди снимки на дъги, публично достъпни в сайта за споделяне на снимки Flickr. Ако е записано местоположението, тези изображения са сравнявани с карти на валежите, облачността и ъгъла на Слънцето.

След това екипът използва тези реални данни, за да обучи модел за прогнозиране на промените в глобалния климат през следващите години. Те установяват, че районите с по-малко население, с по-голяма надморска височина и разположени на по-големи географски ширини, като Тибетското плато, ще се възползват най-много от общото увеличение на дните с дъги.

Най-добрите места за наблюдение на дъги през следващите години са островите поради своята топография.

"Това се дължи на факта, че островният релеф повдига въздуха по време на ежедневните морски бризове, което води до локални дъждове, заобиколени от ясно небе, което позволява на слънчевите лъчи да проникнат и да създадат величествени дъги", обяснява атмосферният учен Стивън Бусинджър (Steven Businger) от Хавайския университет в Маноа.

Изследователите не навлизат твърде дълбоко в обсъждането на това как подобни промени в честотата на дъгите могат да повлияят на човешките нагласи, но разказват за дългата обща история, която имаме с дъгите, които са навлезли в култури по целия свят, простирайки се до древни времена.

Струва си да се замислим за връзката, която феномени като дъгите (както и миражите и полярните сияния) установяват между човечеството и природата. Част от предизвикателството за успешно справяне с климатичната криза е да се накарат хората да се загрижат достатъчно за своята природна среда, за да искат да я опазят.

Силно населените и вероятно задимени райони, в които се очаква да има повече сухи дни и по-малко валежи като цяло, се очаква да видят по-малко дъги - отрезвяващо напомняне за това, което всички ние можем да загубим.

"Изменението на климата ще доведе до повсеместни промени във всички аспекти на човешките преживявания на Земята", отбелязва Карлсон. "Промените в нематериалните части на нашата околна среда - като звук и светлина - са част от тези промени и заслужават повече внимание от страна на изследователите."

Справка: Global rainbow distribution under current and future climates
Kimberly M.Carlson et al.
Global Environmental Change https://doi.org/10.1016/j.gloenvcha.2022.102604

ИзточникScientists Predict The World Is Going to Get More Rainbows, ScienceАlert

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !