Ураганът Мария премина през Доминика и Гваделупа. Пуерто Рико се готви за катастрофални ветрове

НаукаOFFNews Последна промяна на 20 септември 2017 в 10:07 3996 0

Засегнатата област, според приложението на Google maps.

Ураганът Мария се превърна в буря от 5-та, най-висока категория за втори път на 19 септември, сутринта, когато достигна сушата над карибския остров Доминика. 

По данни на Националния център за ураганите (NHC), днес, 20 септември в 2:00 AST (09:00 българско време) максималната скорост на устойчивите ветрове е 257 км/ч. с пориви до 300км/ч., което означава, че макар и отслабнал, Мария остава в 5-та категория на най-опустошителните урагани.

Бурята се движи на запад-северозапад със скорост 16 км/ч., а окото на бурята в момента е само на 50 км от североизточно от Пуерто Рико.

Мария вече уби най-малко един човек в Гваделупа.

Главният прокурор на Доминика разказва за "няколко смъртни случаи" докладвани на острова, след като бе пряко засегнат от Мария в понеделник вечер и във вторник сутринта, но не е възможно да се провери, защото комуникациите са все още прекъснати. Според експерти, цитирани от The Guardian, за съжаление, броят на смъртните случаи ще се увеличи.

Ураганът Мария, заснет от спътника GOES-16, който се управлява от НАСА и Националната океанска и атмосферна администрация (NOAA).

Бурята отслабва, след като навлезе на сушата, но бързо се възстановява, след като се върне над топлата океанска вода. 

Жителите на Пуерто Рико, които бяха пощадени донякъде от гнева на Ирма, когато окото на урагана премина северната част на острова само преди дни, все още има време за местните жители да получат от властите подслон преди мощния ураган да удари острова, по думите на губернатора на острова пред Си Ен Ен късно във вторник, 19 септември. 

От службата на NHC предупреждават за "опустошителни катастрофални въздействия на вятъра", "заплаха от наводнения", "опасност от торнадо" и "свлачища" и призовават населението да потърси сигурни убежища.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !