Ужасяващите кадри от най-мощния ядрен тест на САЩ (видео)

НаукаOFFNews Последна промяна на 05 март 2018 в 10:56 16349 1

Миналата година стотици филми от ядрени тестове от 50-те и 60-те години на миналия век бяха разсекретени и изследователите имаха възможност да ги видят, изучат и качат онлайн, припомня IFLScience.

През последните няколко дни хората споделят един особено шокиращ - тестът "Castle Bravo" , който се състоя на атола "Бикини" на 1 март 1954 г. Бомбата е най-мощната ядрена бомба, някога детонирана от САЩ и сила от 15 мегатона тротилов еквивалент. Тя е около 1000 пъти по-мощна от бомбите, хвърлени над Хирошима и Нагасаки. Мощността й всъщност е изненада, защото се е очаквало да бъде шест мегатона. Тя се увеличава поради неочаквана реакция на един от литиевите изотопи в реакцията.

Експлозията създава огнена топка, разположена на 7,2 км, оставяйки след себе си кратер с ширина 2 километра и дълбочина 70 метра и облак с формата на гъба, достигащ височина 14 километра за около минута. Експлозията е толкова мощна, че не само унищожава всички близки инструменти за записване на информация за теста, но и поврежда сгради от другата страна на острова.

Тази детонация освобождава облак, който замърсява  18 000 квадратни километра от Тихия океан. Опасността от въздействието на бомбата е подценена от властите. Жителите на атолите Rongelap и Utirik са евакуирани три дни по-късно и са засегнати от лъчева болест. Екипажът на близкия японски риболовен кораб „Дайго Фукуриу” също са хоспитализирани поради остър лъчев синдром. Това засилва антиядрените настроения в Япония, а създаването на идеята за Годзила, пряко е свързана с инцидента с „Дайго Фукуриу”.

Хиляди хора са засегнати и САЩ плащат обезщетение на мнозина, които впоследствие развиват рак и други заболявания, дължащи се на експозицията на бомбата. Тестът предизвиква глобален протест и в крайна сметка води до забрана на атмосферните тестове на ядрени оръжия. Минава почти десетилетие, докато САЩ преместват тестовете си под земята. От 1992 г. насам всички новоразработени ядрени оръжия на САЩ се тестват с помощта на компютърни симулации.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!