В Англия се въвежда петминутно лечение за някои видове рак на гърдата

Новото „по-бързо и по-добро“ лечение, комбинация от лекарства, намалява времето, което някои пациенти трябва да прекарат в болница

Ваня Милева Последна промяна на 05 април 2021 в 00:06 7278 0

Кредит: Pixi / CC0 Public Domain

Ново лечение на рак на гърдата ще намали времето, което някои пациенти трябва да прекарат в болница от два часа и половина на пет минути.

Лечението, наречено Phesgo, се разпространява в цяла Англия от Националната здравна служба NHS и ще се предлага на пациенти с рак на гърдата, подложени на химиотерапия. То ще бъде достъпно за хора с HER2-позитивен рак на гърдата, който представлява 15% от всички такива видове рак.

NHS заявява, че препаратът значително намалява риска от инфекция с Covid-19 за пациенти с рак, като намалява времето, което трябва да прекарат в болница.

Одобрението на Phesgo от NHS е "фантастична новина" за хиляди жени, които ще се възползват от "по-бърз и по-добър" метод на лечение, смята Делит Морган (Delyth Morgan), главен изпълнителен директор на благотворителната организация Breast Cancer Now.

„Намалявайки времето, което пациентите трябва да прекарват в болница, този по-ефективен метод на лечение също така обещава да освободи ценно време за здравните специалисти в ситуация, когато NHS вече е под безпрецедентно напрежение заради Covid-19“, допълва Морган

Повече от 3600 нови пациенти годишно ще се възползват от лечението, съобщава NHS England.

Phesgo е комбинация от фиксирани дози от лекарствата пертузумаб и трастузумаб, които и преди това са прилагани като отделни интравенозни инфузии. Използва се за лечение на всички стадии на HER2-позитивен рак на гърдата в комбинация с химиотерапия.

За лечението са нужни само пет минути, за да се подготви и администрира, в сравнение с двете инжекции, за които са необходими два часа и половина, обяснява NHS England.

Източник: NHS England rolls out five-minute treatment for some breast cancers, The Guardian

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !