В Галапагос е намерена изчезнала гигантска костенурка от над 100 години

Ваня Милева Последна промяна на 01 юни 2021 в 06:48 7607 0

Тази женска гигантска костенурка е намерена на остров Фернандина през 2019 г. Наречена е "Фернанда" и е установено, че принадлежи към вид, за който се смята, че е изчезнал. Кредит: Galapagos Conservancy

На един от островите Галапагос се появи от скривалището си гигантска костенурка, за която се смяташе, че е изчезнала преди повече от век.

Изследователи са открили женската костенурка на остров Фернандина на архипелага Галапагос по време на съвместна експедиция, проведена от Дирекцията на националния парк Галапагос и Опазването на Галапагос през 2019 г., се казва в изявление.

Нарекли я с прякор „Фернанда“.

По това време екипът "е уверен", че самотната костенурка е "изгубената" гигантска костенурка от остров Фернандина (Chelonoidis phantasticus), вид, местен за острова, за който се смяташе, че е изчезнал в продължение на 112 години поради изригванията на вулкана Фернандина според изявлението. Но за потвърждение са изпратени кръвни проби на генетици от Йейлския университет.

Екипът от Йейл сравнява гените на тази костенурка с тези на единствената друга костенурка, която учените са открили на остров Фернандина, мъжка C. phantasticus, открита през 1906 г. , екипът на Йейл потвърждава, че двете са тясно свързани и че Фернанда наистина е от същия вид.

"Една от най-големите загадки в Галапагос е гигантската костенурка на остров Фернандина. Преоткриването на този изгубен вид може да се е случило точно в последния момент, за да го спасим", коментира Джеймс Гибс (James Gibbs), вицепрезидент по науката и опазването и консервацията в Галапагос и експерт по костенурки в Държавния университет в Ню Йорк.

"Сега трябва спешно да завършим търсенето на острова, за да намерим други костенурки".

Изследователите се надяват да избегнат случилото се с известния "Самотен Джордж", костенурка, която е последната от друг вид от остров Пинта (C. abingdoni).

Той почина през юни 2012 г. на около 100-годишна възраст, довеждайки края на вида си въпреки усилията за размножаване, съобщава преди това Live Science.

"Отчаяно искаме да избегнем съдбата на Самотния Джордж", заявява Дани Руеда Кордова (Danny Rueda Córdova), началник на Дирекцията на Национален парк Галапагос.

„Екипът ми от Парка и Галапагоския резерват планира поредица от големи експедиции на остров Фернандина, които да търсят още костенурки от началото на септември“.

Учените откриват следи от най-малко две други костенурки, които може да са от вида на Фернанда край вулкана Фернандина по време на експедицията.

Ако открият мъжка гигантска костенурка от същия вид, екипът ще се опита да го кръстоса с Фернанда в Центъра за размножаване на гигантски костенурки в Национален парк Галапагос в Санта Круз и да опита да ги размножи. Ако успее, природозащитниците ще отгледат младите в плен и след това ще ги върнат на остров Фернандина.

Сега се смята, че популацията на гигантски костенурки в Галапагос е между 200 000 и 300 000 индивида, което е 10 до 15 процента от това, което са били преди 19-ти век.

Източник: Giant tortoise thought extinct for a century discovered on Galapagos island, Yasemin Saplakoglu, Live Science

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !