В Мексико откриха стадион с останките на жертваните играчи (видео)

Наука ОFFNews Последна промяна на 09 юни 2017 в 09:06 7787 0

Смъртоносната игра на ацтеките. Източник: Pinterest

Гигантски храм и игрище, където се е играла смъртоносна игра на топка, посветени на бога на вятъра на ацтеките, са били открити в сърцето на столицата на Мексико, съобщи phys.org.

Археолози разкриха по време на обиколка за журналисти редките находки след като бяха извършени обстойни разкопки на полукръглия храм на Ехекатъл-Кецалкоатъл и близкото изгрище за игра на топка.

Хрониките разказват, че испанският конкистадор Ернан Кортес е наблюдавал тази ритуална игра на топка на ацтеките през 1528 г., поканен от последния император на ацтеките Монтесума. Историците смятат, че играчите са отбивали топката с бедрата си, а ритуалът е завършвал с човешки жертвоприношения.

Когато испанците идват в Теночтитлан, Монтесума се поставя в подчинение на Кортес, защото е виждал в него самия бог Кецалкоатъл, който според древните предсказания щял да дойде на земята. Монтесума по-късно е убит от испанците, когато вече нямат нужда от него като заложник.

Смъртоносната игра на ацтеките. Източник: Pinterest 

Мексиканският археолог Раул Барера дава обяснение по време на обиколката на археологическия обект на древния ацтекийски храм на Ехекатъл-Кецалкоатъл и ритуалното игрище за топка, наскоро открити в центъра на Мексико /7 юни 2017 г.

Изглед към археологическия обект на древния ацтекски храм Ехекатъл-Кецалкоатъл и ритуалното игрище за топка, наскоро открити в центъра на Мексико /7 юни 2017 г.

Изследователите са открили 32 комплекта човешки шийни кости на обекта , които според тях вероятно са останки от хората, които са били обезглавявани като част от ритуала.

В наши дни се е запазила само част от площадката за игра на топка - стълбището и част от трибуните. Игрището, според учените, е било дълго 50 метра. Храмът е полукръгла постройка върху правоъгълна основа с дължина 34 метра и височина - 4 метра.

Изглед към археологическия обект на древния ацтекски храм Ехекатъл-Кецалкоатъл и ритуалното игрище за топка, наскоро открити в центъра на Мексико /7 юни 2017 г.

"Откритието ни дава нова възможност да се потопим в великолепието на предиспанския град Теночтитлан", заяви министърът на културата Мария Кристина Гарсия.

На мястото на новооткритите руини до 1985 г. е имало хотел, който рухва по време на катастрофално земетресение, при което загиват хиляди хора. Собствениците на хотела тогава забелязват древните останки и сигнализират Националния институт по антропология и история.

Археолозите смятат, че храмът чества Бога на вятъра и е построен между 1486 и 1502 г.

Властите съобщиха, че планират да отворят обекта за обществеността, но не оповестяват определена дата.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !