„Въпрос на време“: Експерти се опасяват от огнище на морбили на Балканите

Ваня Милева Последна промяна на 09 март 2022 в 00:01 10604 0

Кредит Pixnio

Черна гора има най-ниския процент ваксинирани срещу морбили в световен мащаб, като само 23,8% от бебетата са инокулирани през 2020 г. с първата от двете ваксини по данни на Световната здравна организация.

Драматичният спад в нивата на ваксинация кара експертите по обществено здравеопазване да се подготвят за неизбежна епидемия от морбили в Черна гора и близките й балкански съседи, където разпространението на ваксините също е спаднало, до голяма степен поради нарастването на дезинформацията, особено по време на пандемията COVID-19.

„Рискът от епидемия от морбили е висок“, заявява пред АФП Драган Янкович (Dragan Jankovic), експерт по имунизациите в СЗО.

„Внасянето на вируса на морбили е само въпрос на време... веднага щом бъде внесен в чувствителна популация, ще започне огнище.“

В съседна Северна Македония 63% от децата са били ваксинирани с първата инжекция от комбинираната ваксина срещу морбили, паротит и рубеола (МПР), докато в Сърбия 78% са получили инжекция.

"Перфектната буря"

Експертите казват, че за да се предотврати разпространението на морбили, силно заразно заболяване, предавано по въздуха, което може да бъде фатално, е необходимо да са получили 95 процента от двудозовата ваксина.

Вирусът може да причини усложнения, които включват слепота, подуване на мозъка и пневмония, а неваксинираните деца са изложени на най-висок риск от развитие на сериозни случаи – включително смърт.

Но в продължение на десетилетия съществува недоверие към МПР ваксината, вкоренено в необузданата дезинформация, свързана с отдавна опровергано проучване от 1998 г., което предполага връзка между аутизма и ваксината.

Организацията на обединените нации многократно предупреждава, че се готви „перфектната буря“ за нови огнища на предотвратими болести, като пандемията от COVID-19 наруши рутинните ваксинации.

И дори след като морбили уби над 207 000 души по света през 2019 г., нивата на ваксинация все още спадат в много части на земното кълбо.

Процентът на ваксинация с първа доза е спаднал от 86 на 84 процента в световен мащаб между 2019 и 2020 г., докато само 70% са получили втора доза през същия период, според данните на СЗО.

На Балканите епидемиолозите приписват нарастващото антивакс настроение към няколко фактора, включително недоверието в правителството, липсата на сериозни мерки за прилагане и потоп от дезинформация, която затрупа социалните медии по време на пандемията.

В Черна гора лекарите призоват правителството да се отнася по-сериозно към проблема, тъй малките глоби на родителите, които отказват задължителната ваксина, не са направили малко за противодействие на нарастващата антиваксърска вълна в страната.

„Ваксината МПР в момента не е условие за записване в училища и детски градини“, отбелязва пред АФП Милена Попович Самарджич (Milena Popovic Samardzic), епидемиолог от Черногорския институт по обществено здраве.

Почти една трета от черногорците вярват в теория на конспирацията, според която лекарите и правителството се стремят да ваксинират децата с ваксини, които причиняват аутизъм според проучване на Ipsos, публикувано през 2021 г.

Същият доклад установява също, че над половината от населението на страната е убедено, че "глобалните елити" са създали коронавируса, за да намалят населението на планетата.

Симптоми и усложнения Симптоми:
  • първоначалните симптоми наподобяват настинка с хрема, кашлица и леко повишена температура;
  • очите стават червени и чувствителни към светлина;
  • от третия до седмия ден температурата може да достигне до 41°C;
  • червен обрив с продължителност от четири до седем дни започва от лицето и след това се разпространява по цялото тяло;
  • по венците и по вътрешната страна на бузите могат да се появят малки бели петна.

Усложнения:

30 % от децата и възрастните, заразени с морбили, могат да развият усложнения. Те могат да включват ушни инфекции и диария.

Пневмонията е потенциално сериозно усложнение, довело до смъртта на някои пациенти с морбили. Пневмонията е най-честата причина за смърт, свързана с морбили.

Смъртността от морбили е в диапазона 1–3 души на 1 000 случая и е най-висока при хора на възраст под пет години и сред имунокомпрометираните лица.

Около 1 пациент с морбили на 1 000 развива възпаление на мозъчната тъкан (енцефалит), заболяване, което води до трайна неврологична инвалидност при приблизително един от четири случая.

"Липсва ни социална отговорност. Писнало ми е от всичко"

В Сърбия ваксината е задължителна за записване на ученици, но експерти казват, че служителите често си затварят очите за проблема, докато огнището не ги принуди.

„Държавата трябва само да спазва правилата, които сама е определила“, коментира Георгиос Константинидис (Georgios Konstantinidis), ръководител на сръбската педиатрична асоциация.

„Но никой не го прави - нито родителите, нито хората в детските градини, които записват деца чрез „връзки““.

За последно Сърбия бе засегната от епидемия от морбили през 2017 г., което доведе до 3800 регистрирани и 12 смъртни случая, включително две деца.

След избухването на епидемията държавните прокурори започнаха производства срещу 43 видни антиваксери за „предизвикване на паника“, но никой не бе осъден, съобщава Владимир Цимерман (Vladimir Cimerman), лекар от Белград, който помага да се заведе делото.

Лекарите в Сърбия са все по-разочаровани, че предупрежденията се игнорират.

„Липсва ни социална отговорност. Писнало ми е от всичко", огорчен е Константинидис.

„Басовата хуманност е изчезнала от това общество и целият свят."

Какво е положението у нас, в България

Ваксинационното покритие с две дози МПР ваксина за България е 87% по официални данни. По-ниско от необходимите 95%, но все пак е по-високо от съседните ни балкански държави - Румъния (81%) и за Гърция - 83%.

През юни 2019 са регистрирани 700 случаи на морбили в България в единадесет области като по същото време в съседните балкански държави те са повече - Румъния (1027, с 4 починали), Северна Македония (1081, с 3 починали) и Сърбия (5790, с 15 починали).

Според оперативния анализ на информацията за разпространението на морбили в България, предоставяна от Националния Център по заразни и паразитни болести от 2020 година случаи на морбили в България не е имало.

Източник'A question of time': experts fear Balkans measles outbreak, AFP

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !