Възкресение: експеримент ще се опита да върне мъртъвци обратно към живот

Наука OFFNews Последна промяна на 11 юни 2017 в 09:14 21112 3

Снимка: DOM SMITH/STAT

За всеки медицински проблем има екип учени, които се опитват да използват стволови клетки, за да открият решение. При клинични опити за всичко - от диабет до макулодистрофия и АЛС (амиотрофична латерална склероза), учените инжектират такива клетки в опитите си да лекуват пациенти.

Но в едно проучване, което се очаква да стартира по-късно през годината, учени се надяват да използват стволови клетки по нов, силно полемичен начин - за обръщане на смъртта, съобщава Statnews.

Идеята на експеримента, който ще се проведе от базираната във Филаделфия Bioquark, е да се инжектират стволови клетки в гръбначния мозък на хора с мозъчна смърт. Обектите също така ще получат и инжектирана протеинова смес, електрическа стимулация на нервите и лазерна терапия на мозъка.

Крайната цел - да се отгледат нови неврони и да бъдат накарани да се свържат един с друг, от там - да се върне мозъкът обратно към живот.

Bioquark не са единствените, които са се заели с тази задача. Миналата година американската Humai съобщи, че разработва нова технология, благодарение на която човек може да получи втори живот, и че очаква до 30 години да успее да възстанови личността на човек след смъртта му.

Това няма да е първият старт на експеримента на Bioquark. През април 2016 г. тя започва проучване в Рудрапур, Индия, но то никога не бива приложено върху пациенти, тъй като регулаторните власти го прекратяват през ноември същата година.

Сега Айра Пастър (Ira Pastor), изпълнителен директор на Bioquark, съобщава, че компанията му се намира на последен етап от откриването на ново място за провеждане на експеримента в Латинска Америка. 

Ако новият опит е отражение на протокола от преустановения в Индия, то той ще цели събиране на 20 пациенти, които да получат "лечение". Първият етап от него е инжекция от стволови клетки, изолирани от собствената мазнина или кръв на пациента. Втора фаза се състои от пептидна формула, инжектирана в гръбначния стълб, насочена към захранване на растежа на нови неврони. (Компанията вече тества същата смес, наречена BQ-A, в животински модели на меланома, травматични мозъчни наранявания и кожно набръчкване) И последната, трета, фаза - нервна стимулация и лазерна терапия в продължение на 15 дни за предизвикване на формиране на връзки между невроните. 

През цялото време учените ще наблюдават поведението и електроенцефалограма за признаци, че манипулацията работи.

Но процесът е изпълнен с въпросителни. По какъв начин учените ще приключат документацията по изследването когато участващият пациент е мъртъв? (В САЩ законите определят смъртта като необратима загуба на сърдечна, белодобна или мозъчна дейност) Ако даден човек отново придобие мозъчна активност какъв вид функционални способности ще има?

Отговори на тези и други въпроси все още няма. "Разбира се, мнозина питат какво ще следва след това", признава Пастър. "Макар пълното възстановяване на тези пациенти да е действително дългосрочната ни визия, възможността, която предвиждаме - да продължим работата в тази насока, не е в същността на основната цел на този първи протокол", коментира ученият.


Компанията не е тествала пълния процес при мозъчна смърт дори върху животински модели. Проучвания са извършени относно други условия - инсулт, кома, но мозъчна смърт е нещо коренно различно. 

Инжектиране на стволови клетки в мозъка или гръбначния стълб показва някои положителни резултати при деца с мозъчни увреждания; извършени са и опити, при които са използвани подобни процедури за лечение на церебрална парализа и ALS. При малко, неконтролирано проучване на 21 пациенти с инсулт, е открито, че те се възстановяват по-бързо след като са получили инжекция с донорски стволови клетки в мозъка.

При транскраниалните лазерни устройства доказателствата са смесени. Подходът показва успех при стимулирането на растежа на невроните в някои проучвания върху животни. Но трета фаза върху такова устройство при хората е преустановено през 2014 г. след като не показва резултати върху физическите възможности на 600 пациенти, възстановяващи се от инсулт. В момента се провеждат и други опити за изваждане на хора от кома с помощта на лазерна терапия.

Литературата около електростимулацията на медиалния нерв - който се разклонява от гръбначния стълб надолу по ръката и пръстите - се състои предимно от казуси. Д-р Ед Купър ( Ed Cooper) е автор на някои от публикации, една от които описва пациенти, третирани в Северна Каролина, както и 12 с кома четвърта степен от скалата Glasgow–Liège (количествената оценка на степента на комата от 3 до 15, където 3 означава смърт). С времето (и стимулация на нервите) четирима от тези 12 души са направили "добро възстановяване", пише в публикация; останалите при излизане от кома са имали минимална или значителна степен на инвалидност.

Но Купър, който е хирург-ортопед, работещ с неврохирурзи върху изследването, изтъква недвусмислено, че няма начин тази техника да работи върху пациент с мозъчна смърт. Техниката, по негови думи, лежи върху наличието на функциониращ мозъчен ствол - една от структурите, през която минават повечето от двигателните неврони преди да се свържат с мозъчната кора. Ако няма функциониращ мозъчен ствол, то те също не могат да функционират.

Пастър се съгласява с това, но твъди, че техниката би подействала, защото има "малки гнезда от клетки", които все още функционират при пациенти с мозъчна смърт. В допълнение все още няма ясен потвърждаващ тест за мозъчна смърт, което означава, че възстановяването при експеримента може и да не се дължи изцяло на процедурата. Някои отрови и наркотици, например, могат да предизвикат състояние, изглеждащо като мозъчна смърт.

Планът на Bioquark е да разчита на местни физици по време на провеждане на експеримента в държавата-гостоприемник. "Не извършваме сами работата по потвърждаване", изтъква Пастър, като добавя, че всеки участник ще премине през серия от тестове, които са смятани за подходящи за случя от местните власти.

Но проучване на 38 публикации през изминалите 13 години показва, че ако състоянието съответства на изискванията за мозъчна смърт, заложени от Американската академия по неврология, то нито един мъртвец не би могъл някога да възстанови функциите на мозъка си. 

"Това не е най-откаченото нещо, което съм чувал, но смятам, че вероятността да проработи е равна на нула", коментира д-р Чарлс Кокс (Charles Cox), хирург-педиатър, извършил проучване върху стволови клетки от мезенхимата (ембрионална съединителна тъкан в множество многоклетъчни животни и хората) в Университета на Тексас, Хюстън. Кокс не е част от работата на Bioquark.

Други проучвания показват, че клетките от част от мозъка, наречена субвентрикулярна зона, могат да растат в култура дори след обявена смърт на човек, съобщава Кокс. Но е малко вероятно целта на експеримента на Bioquark - да се получат нови неврони или връзки от лечение със стволови клетки - да се осъществи. 

Пастър обаче е на обратното мнение. "Давам ни много добри шансове за успех", казва той. "Смятам, че е въпрос на събиране на всичко заедно и намирането на точните хора с подходящите нагласи за това", допълва ученият.

Кокс е по-малко оптимистичен: "Смятам, че съживяването на някого технически би било чудо. Смятам, че папата технически може да го обяви за чудо".

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

23293

3

Стефан

21.06 2017 в 03:41

Да, лазарите са много важен момент в тая работа.
Затова пратете смс на номер ...(чакай, че си забравих банковата сметка), 200 лева без ддс.
Как се казваше оная идиотщина с еднопосочния Марс? Марс-2 звучи по-тъпо:)

9052

2

Fockz

11.06 2017 в 19:22

Umbrella Corporation ;)