Възрастният мозък може да възстанови загубеното зрение

Ваня Милева Последна промяна на 12 октомври 2022 в 00:01 3061 0

Кредит public domain

Екипът проучва лечение за вродена амавроза на Либер, известна като LCA. Терминът се отнася до група наследствени заболявания на ретината, характеризиращи се с тежко зрително увреждане при раждането.

Откритие за това как някои възрастни с нарушено зрение могат да започнат да виждат, което налага нова представа за възможностите на мозъка.

Прилагането на химическо съединение, синтетичен ретиноид, в ретината спомага за възстановяване на мозъчните мрежи, свързани със зрението, и предизвиква растежа на два пъти повече неврони, като ефективно възстановява зрението при моделни животни възрастни мишки с индуцирано генетично зрително разстройство LCA.

Откритието, че мозъкът на възрастен човек има потенциал да се възстанови частично от наследствена слепота, е резултат от сътрудничеството между изследователи от Факултета по биологични науки и Факултета по медицина на Калифорнийския университет в Ървайн (UCI).

Резултзтите са публикувани в Current Biology.

Екипът изследва лечението на вродената амавроза на Либер, известна като LCA (Leber congenital amaurosis). Терминът се отнася до група наследствени заболявания на ретината, които се отличават с тежко увреждане на зрението при раждането. Състоянието, което се дължи на мутации в някой от над две дузини гени, причинява дегенерация или дисфункция на фоторецепторите на ретината.

Прилагането на химически съединения, насочени към ретината, наречени синтетични ретиноиди, може да възстанови значително зрението при деца с LCA. Екипът на Калифорнийския университет в Ървайн се стреми да разбере дали лечението може да промени състоянието на възрастните, страдащи от това заболяване.

"Честно казано, бяхме поразени от това колко силно действа лечението за спасяване на мозъчните вериги, участващи в зрението", разказва Сунил Ганди (Sunil Gandhi), професор по невробиология и поведение и водещ автор. Ганди е сътрудник на Центъра за невробиология на обучението и паметта на UCI и член на Центъра за транслационни изследвания на зрението.

"Зрението включва нещо повече от непокътната и функционираща ретина. То започва от окото, което изпраща сигнали до целия мозък. В централните вериги на мозъка е мястото, където всъщност възниква зрителното възприятие".

Досега учените са смятали, че мозъкът трябва да получава тези сигнали от детска възраст, за да могат централните вериги да се свържат правилно.

Работейки с миши модели с предизвикана LCA с генно инженерство, изследователите са изненадани от това, което откриват.

"Сигнализирането по централните зрителни пътища беше значително възстановено при възрастните, особено веригите, които се занимават с информацията, идваща от двете очи", заявява Ганди.

"Непосредствено след лечението сигналите, идващи от противоположното око, което е доминиращият път при мишките, активираха два пъти повече неврони в мозъка. Това, което беше още по-впечатляващо, беше, че сигналите, идващи от пътя на едното око, активираха пет пъти повече неврони в мозъка след лечението и този впечатляващ ефект беше дълготраен. Възстановяването на зрителната функция на ниво мозък беше много по-голямо от очакваното от подобренията, които наблюдавахме на ниво ретина."

"Фактът, че това лечение действа толкова добре в централния зрителен път в зряла възраст, подкрепя една нова концепция, а именно, че съществува латентен потенциал за зрение, който само чака да бъде задействан."

Откритието открива вълнуващи възможности за научни изследвания.

"Всеки път, когато имате откритие, което разчупва очакванията ви за възможността мозъкът да се адаптира и пренастройва, учи на по-широка концепция", посочва Ганди.

"Тази нова парадигма би могла да подпомогне разработването на ретиноидни терапии за по-пълното възстановяване на централния зрителен път на възрастни с това състояние."

Справка: Retinoid therapy restores eye-specific cortical responses in adult mice with retinal degeneration
Carey Y.L. Huh, Henri Leinonen, Taylor Nakayama, Krzysztof Palczewski, Philip D. Kiser, Sunil P. Gandhi et al.
Current Biology, Open Access, Published:September 23, 2022 DOI: https://doi.org/10.1016/j.cub.2022.09.005

Източник: The Adult Brain Can Recover Lost Vision, Neuroscience News

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !