Вижте първото изображение от космическия телескоп Джеймс Уеб днес в полунощ българско време

НАСА ще разкрие най-дълбокия изглед от Вселената ден по-рано от графика

Ваня Милева Последна промяна на 11 юли 2022 в 17:12 16222 0

Космически телескоп Джеймс Уеб.
Космически телескоп Джеймс Уеб. Кредит: NASA

НАСА съобщи, че ще разкрие първото изображение на космическия телескоп Джеймс Уеб (JWST) днес, вместо да чака до утре, както бе планирано.

Първото изображение ще бъде пуснато от президента на САЩ Джо Байдън в специален стрийм в 17:00 ET (24:00 в българско време), който може да видите в реално време по телевизията на НАСА и по-долу тук.

Ще гледаме на живо и ще видим изображенията, които ще бъдат достъпни едновременно на сайта на НАСА. 

И естествено, нямаме търпение!

Какво можем да очакваме да видим?

JWST може да надникне назад във времето до само сто милиона години след Големия взрив – на практика детските години за нашата Вселена, преди 13,8 милиарда години. Всичко това е благодарение на огромното му първично огледало и способността му да вижда древната, разтегната инфрачервена светлина на далечния космос.

Тъй като Вселената се разширява, светлината от тези най-първи звезди се измества от ултравиолетовите и видимите дължини на вълните към по-дългите инфрачервени дължини на вълните, които JWST може да открие в невиждани досега детайли.

JWST бе изстрелян през декември миналата година и сега обикаля около Слънцето на 1,5 милиона километра от Земята.

Първата снимка на JWST: галактическия куп SMACS 0723


Голеният Магеланов облак, Spitzer (вляво) сравнен с изображението от космическия телескоп "Джеймс Уеб" (вдясно). Кредит: Spitzer: NASA/JPL-Caltech; MIRI: NASA/ESA/CSA/STScI

Той ще изследва обекти в Слънчевата система и атмосферите на екзопланети, обикалящи около други звезди, като ни дава улики дали потенциално техните атмосфери са подобни на нашите собствени, съобщават от НАСА.

"Това може да отговори на някои въпроси: Откъде идваме? Какво още има там? Кои сме ние? И разбира се, ще отговори на някои въпроси, които дори не знаем още какви са."

Кои са първите цели на Джеймс Уеб?

НАСА обяви списък с първите цели на JWST.

  • Мъглявина Карина. Разположена на приблизително 7600 светлинни години в южното съзвездие Карина, мъглявината Карина е една от най-големите и ярки мъглявини в небето. Мъглявините са звездни "инкубатори", където се образуват звезди. Мъглявината Карина е дом на много масивни звезди, няколко пъти по-големи от Слънцето.
  • WASP-96 b (спектър). WASP-96 b е гигантска планета извън нашата слънчева система, съставена главно от газ. Екзопланетата, разположена на близо 1150 светлинни години от Земята, обикаляща около своята звезда на всеки 3.4 дни. Има около половината от масата на Юпитер и откритието  бе обявено през 2014 г.
  • Мъглявина Южен пръстен. Южният пръстен е планетарна мъглявина – разширяващ се облак от газ, заобикалящ умираща звезда. Намира се на приблизително 2000 светлинни години от Земята и е близо половин светлинна година в диаметър.

Изображение от космическия телескоп "Хъбъл" на турбулентен космически връх, който се намира в мъглявината Карина. Кредит: NASA, ESA, M. Livio and the Hubble 20th Anniversary Team (STScI)

  • "Квинтетът на Стефан" (Stephan's Quintet): На ​​около 290 милиона светлинни години, Квинтетът на Стефан се намира в съзвездието Пегас. Това е първата компактна група галактики, открита някога през 1877 г. Четири от петте галактики в рамките на квинтета са заключени в космически танц на повтарящи се близки срещи.

Изображение от космическия телескоп "Хъбъл" на галактична група Stephan's Quintet, която се намира в съзвездието Пегас. Кредит: NASA, ESA и екипът на Hubble SM4 ERO.

  • SMACS 0723: Масивните галактически клъстери на преден план увеличават и изкривяват светлината на обектите зад тях, позволявайки дълбок поглед както към изключително далечните, така и на бледите галактически популации.

Пускането на тези първи изображения бележи официалното начало на научните операции на космическия телескоп Джеймс Уеб, които ще продължат да изследват ключовите научни теми на мисията. Екипите вече са кандидатствали чрез състезателен процес за време за използване на телескопа, в това, което астрономите наричат ​​първия му „цикъл“ или първата година на наблюдения.

За повече информация относно състоянието на Уеб посетете тракера „Къде е Уеб?“

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !