Виждате ли тези цветни топки? Всъщност всички те са бежови

Ваня Милева Последна промяна на 25 май 2021 в 00:00 6762 0

Тези левитиращи сфери на пръв поглед може да изглеждат червени, лилави или зелени, но всъщност всичките 12 кълба са с един и същи нежен нюанс на бежово

Кредит David Novick

Тези левитиращи сфери на пръв поглед може да изглеждат червени, лилави или зелени, но всъщност всичките 12 кълба са с един и същи нежен нюанс на бежово

Тези левитиращи сфери на пръв поглед може да изглеждат червени, лилави или зелени, но всъщност всичките 12 кълба са с един и същи нежен нюанс на бежово.

Намаляването на изображението увеличава тази илюзия, докато увеличаването му намалява ефекта, според Дейвид Новик (David Novick), създателят на изображението и професор по инженерно образование и лидерство в Тексаския университет в Ел Пасо.

Но защо възприемаме сферите в различни цветове от истинския им цвят, бежовият?

Това изкривено възприятие произтича от феномен, известен като илюзията на Мункър-Уайт, обяснява Новик пред Live Science.

По същество илюзията работи, защото "нашата зрителна острота за форма е по-добра от нашата зрителна острота за цвят, което означава, че ние възприемаме формите с повече детайли, а цветовете с по-малко детайли", пояснява Новик.

Така че, макар че очертанията на сферите изглеждат еднакви, каквито са, "цветът някак изтича или се асимилира в съседни пространства", каза Новик.

По-конкретно, цветът на сферите се „издърпва“ към цвета на ивиците, пресичащи се над тях, на преден план. В това конкретно изображение, наречено „Конфети сфери 5“, решетка от зелени, червени и сини ивици, изрязани през сферите и деформират нашето възприятие за техния действителен оттенък.

Илюзията разчита на оттенъка на ивиците на преден план, а не на цветовете на фона зад сферите. Така че, ако премахнете пресичащите ивици, илюзията изчезва, оставяйки само еднакви бежови топчета.

Кредит: David Novick

Кредит: David Novick

Илюзията работи също, когато се конвертират всички цветове в сивата гама. Всъщност, "Илюзията на Уайт" се отнася до възприеманите промени в осветяването на дадена фигура.

Кредит: The Early History of White’s Illusion, Michael White, Colour: Design & Creativity (5) (2010): 7, 1–7

Например, когато прекарате бели ивици върху сив правоъгълник, сивото изглежда по-светло или по-близо до бялото, но когато прекарате черни ивици върху същия правоъгълник, той изглежда по-тъмен или по-близо до черното.

Психологът Майкъл Уайт (Michael White) стана известен с описанието на този ефект през 60-те години. И през 1970 г. Ханс Мункер (Hans Munker), друг психолог, демонстрира подобен ефект с цветни форми и ивици, при които ивиците на преден план деформират възприетия оттенък на фоновата форма,в статия от 2010 г., публикувана в списание Colour: Design & Creativity.

Има няколко конкуриращи се теории за това, което се случва в човешкия мозък, предизвикващо тази промяна във възприятието. Някои смятат, че илюзията се появява по-рано по време на визуалната обработка, когато светлината за пръв път попада в ретината, докато други смятат, че ефектът се появява по-късно, когато мозъкът обработва данните. Може да е комбинация от двете, отбелязва докладът за 2010 г.

Каквато и да е точната причина за илюзията, забавно е да се поиграе с нея, коментира Новик. Чрез подправяне както на светлината, така и на цвета на ивиците на преден план, може да "усилите" очевидната промяна на цвета, като накарате фоновите форми да изглеждат много различни от истинските им цветове.

Това каза, "е много по-лесно да се получат разлики в очевидните цветове за някои нюанси, отколкото за други", отбелязва Новик. Например, ако формата на фона и ивиците на преден план са допълващи се цветове (противоположни), ​​като червено и зелено, техните цветове всъщност ще се неутрализират, така че сферите ще изглеждат бели или сиви, обяснява Новик.

В момента Новик изучава кои цветови комбинации генерират най-видима промяна в цвета на фоновата форма, за да се максимизират ефектите от илюзията.

Освен това той и неговият сътрудник Акиоши Китаока (Akiyoshi Kitaoka), професор по психология в Ууниверситета Рицумейкан в Киото, Япония, сравняват как илюзията на Мункер-Уайт влияе върху триизмерните форми, както в „Конфети сфери 5“, в сравнение с плоските 2D форми.

12 кафяви сфери с еднакъв размер с тънки многоцветни пресичащи ги ивици, което прави сферите да изглеждат в различни цветове
Кредит: David Novick

Това изображение, наречено „Конфети 1“, демонстрира как илюзията на Мункер-Уайт работи върху 2D форми.

"Илюзията изглежда по-забележима или по-ярка със сфери, а не с плоските дискове. И ние не знаем защо", споделя Новик. "В този момент не мисля, че някой знае".

Новик е вдъхновен да създава илюзии, след като вижда и прочита работата на Китаока. Сайтът на Китаока е пълен с живи шарки, които сякаш танциват и се люлеят, докато се взирате в тях, текст в горната част на страницата предупреждава, "Ако ви се завие свят, по-добре незабавно напуснете тази страница."

След като изучава тези объркващи илюзии, Новик ги въвежда в собствената си изследователска програма за взаимодействие между човек и компютър.

През лятото на 2017 г. той започна сам да създава нови версии на илюзиите и за забавление публикува някои в своя акаунт в Twitter.

Към днешна дата Новик пише в Twitter за две нови илюзии всяка седмица и по-старите му публикации периодично се преоткриват.

Справка: The Early History of White’s Illusion
Michael White, Colour: Design & Creativity (5) (2010): 7, 1–7, https://michaelbach.de/ot/lum-white/White2010Color%20white%20illusion%20history.pdf

Източник: See Those Colorful Balls? Yeah, They're All Actually Beige, NICOLETTA LANESE, LIVE SCIENCE

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !