Влажността от маските може да намали тежестта на COVID-19

Ваня Милева Последна промяна на 15 февруари 2021 в 00:02 4155 0

Д-р Джоузеф Кортни от NIDDK диша в запечатана кутия, докато носи маска. Кредит: National Institute of Diabetes and Digestive and Kidney Diseases

Носенето на маски подпомага за защитата срещу заразяването и разпространението на SARS-CoV-2, вирусът, който причинява COVID-19, но сега изследователи добавят доказателства за още една потенциална полза за носещите маски: Влагата, създадена в маската може да помогне в борбата с респираторни заболявания като COVID-19.

Проучването, ръководено от изследователи от Националния институт по диабет и храносмилателни и бъбречни заболявания (NIDDK) към Националните здравни институти (NIH), установи, че маските значително увеличават влажността във въздуха, която носителят на маските вдишва. Това по-високо ниво на влажност на вдишания въздух, изследователите предполагат, че може да помогне да се обясни защо носенето на маски е свързано с по-ниска тежест на заболяването при хора, заразени с SARS-CoV-2, тъй като е известно, че хидратацията на дихателните пътища е от полза за имунната система.

Проучването е публикувано в Biophysical Journal (pdf).

"Открихме, че маските силно повишават влажността на вдишания въздух и предполагаме, че получената хидратация на дихателните пътища може да е причината за документираната констатация, която свързва по-ниската степен на тежест на заболяването COVID-19 с носенето на маска", разказва водещият автор на изследването д-р Адриан Бакс (Adriaan Bax), изследовател от NIH. „Доказано е, че високите нива на влажност намаляват тежестта на грипа и може да се приложи за тежестта на COVID-19 чрез подобен механизъм.“

Високите нива на влажност могат да ограничат разпространението на вируса в белите дробове, стимулирайки мукоцилиарния клирънс (MCC), защитен механизъм, който отделя мукуса (слузта) и потенциално вредни частици в мукуса от белите дробове. Високите нива на влажност също така могат да подсилят имунната система, като произвеждат специални протеини, наречени интерферони, които се борят срещу вирусите - процес, известен като интерферонов отговор. Доказано е, че ниските нива на влажност влошават както MCC, така и интерфероновия отговор, което може да е една от причините хората да страдат по-често от респираторни инфекции в студеното време .

Изследването тества четири често срещани вида маски: маска N95, трислойна хирургическа маска за еднократна употреба, двуслойна памучно-полиестерна маска и плътна памучна маска. Изследователите измерват нивото на влажност като карат доброволец да диша в запечатана стоманена кутия. Когато човекът не носи маска, водните пари на издишания въздух изпълват кутията, което води до бързо повишаване на влажността в кутията.

Когато човекът носи маска, натрупването на влажност в кутията значително намалява, тъй като по-голямата част от водните пари, остават в маската, кондензирани и вдишани отново. За да се предпазят от изтичане, маските са плътно прилепнали към лицето на доброволеца. Измерванията са направени при три различни температури на въздуха, вариращи от около 8 до 36 градуса по Целзий.

Д-р Адриан Бакс пред лабораторното оборудване. Кредит: NIDDK

Резултатите показват, че и четирите маски повишават нивото на влажност на вдишания въздух, но в различна степен. При по-ниски температури овлажняващият ефект на всички маски се увеличава значително. При всички температури плътната памучна маска води до най-високото ниво на влажност.

"Повишеното ниво на влажност е нещо, което повечето носещи маски вероятно усещат, без да осъзнават, че тази влажност всъщност може да е полезна за тях", обяснява Бакс.

Изследователите не разглеждат кои маски са най-ефективни срещу вдишване или предаване на вируса и насоките относно избора на маска приемат от Центрове за контрол и превенция на заболяванията CDC. По-ранни проучвания на Бакс и колегите му показват, че всяка маска от плат може да помогне за блокиране на хилядите капчици слюнка, които хората отделят чрез говор - капчици, които, ако бъдат освободени, могат да останат във въздуха за няколко минути. Докато настоящото проучване не изследва издишаните капчици, то предлага повече доказателства защо маските са от съществено значение за борбата с COVID-19.

Справка: Courtney, JM and Bax, A. Hydrating the respiratory tract: An alternative explanation why masks lower severity of COVID-19 disease. Biophysical Journal (pdf). February 11, 2021.

Източник: Researchers propose that humidity from masks may lessen severity of COVID-19, NIH

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !