Връчиха стипендии „Лука Бекяров“ за постижения в областта на математиката и информационните технологии

НаукаOFFNews Последна промяна на 17 ноември 2018 в 00:00 2646 0

Звездин Бесарабов от НПМГ и Каринна Бурева от Техническия университет в София са тазгодишните лауреати на стипендията „Лука Бекяров“ за постижения в областта на математиката и информационните технологии.

Звездин е носител на специалната награда на Intel ISEF 2018 за интелигентни решения в сферата на кибер-сигурността; има зад гърба си стаж в ЦЕРН, награда от Yale science and engineering association за най-добра разработка в сферата на компютърните науки и президентското отличие “Джон Атанасов”. По време на церемонията той напомни, че в България има много хора, които още от ученическа възраст имат огромен потенциал за развитие в научните изследвания и в практическото приложение на информационните технологии, но нямат възможност да си купуват специализирано оборудване, за да експериментират, нямат и достатъчен финансов ресурс, за да пътуват и да представят идеите си пред потенциални инвеститори в чужбина.


„Благодаря Ви за тази стипендия и за това, че сте помислили как да ни мотивирате да се развиваме все повече! Наистина е много приятно за мен като млад човек да се почувствам успяла още докато съм в университета и не съм започнала своята кариера. За мен това е възможност и стъпка напред!“, каза Каринна Бурева – студентка в трети курс в ТУ-София, която получи студентската стипендия в размер на 2500 лв., връчвана от Еврофутбол.

Още трима от отлично представилите се на финала ученици получиха поощрителни стипендии: Николай Пашов от 91 Немска езикова гимназия в София, Чавдар Лалов от МГ „Гео Милев“ в гр. Плевен и Виктор Велев от МГ „Петър Берон“, гр. Варна – и тримата са носители на много престижни международни отличия в сферата на математиката и информатиката и имат собствени научни разработки. За четвърта поредна година, домакин на събитието беше столичната галерия „Сезони“.

Стипендиите са учредени в памет на ерудицията, интелекта и лидерските качества на Лука Бекяров (1978 - 2013) и се връчват от семейството му, Еврофутбол ЕООД и Декарт ЕООД, с професионалното съдействие на фондация BCause. Лука Бекяров беше един от най-ерудираните и модерно мислещи хора в областта на информационните технологии в България. Със своето иновативно мислене, проницателност и авторитет той допринесе в огромна степен за това, което днес представляват компаниите „Еврофутбол“, „Евробет“ и „Декарт“. Лука Бекяров беше и колекционер на изобразително изкуство и скулптура. Със стипендиите, хората, които са били част от неговия живот, си припомнят не само таланта му, но и неговата човечност.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !