Враните работят в екип, организират атаки и побеждават по-едри съперници (видео)

НаукаOFFNews Последна промяна на 08 юли 2018 в 00:00 10117 0

Кредит thefactsite.com

Враните, макар и дребни, са доста коварни съперници. Това е заключението на проучване, публикувано наскоро в The Auk: Ornithological Advances, цитирано от IFLScience.

Изследователи прегледаха около 2000 инцидента, свързани с насилие между гарвани и врани, събрани и изпратени на сайт, наречен eBird. В 97% от случаите агресорите са враните. 

Не само че враните почти винаги са инициаторите на битката, но и нападат, атакувайки групово.

Гарваните приличат на своите братовчеди, враните, но са около три пъти по-големи. Това несъответствие на размерите и теглото би направило двубоя абсолютно неравностоен - враните почти сигурно ще загубят битката. Но вместо това те нападат мръсно, приближавайки се до по-солидния си съперник в координирана група от две до пет отделни птици. Това се нарича мобинг.

Мобингът е анти-хищническо поведение, в което участват няколко вида птици, макар и действащи в различни стилове. Повечето от видовете птици избират за противници по-големи, по-дезорганизирани групи. Действията им включват удари, пикиране и дефекация върху противника. 

Оказа се, че когато става въпрос за битки, размерът не винаги е от значение. 

"В природата, когато наблюдавате агресивните взаимодействия между видовете, обикновено големите побеждават по-малките", заяви за Аmerican Оrnithology Бен Фрийман (Ben Freeman), изследовател от Университета на Британска Колумбия във Ванкувър.

"Ние показахме, че по-големите птици не винаги доминират над по-малките птици в агресивните взаимодействия и че социалното поведение може да позволи на по-дребните птици да прогонят по-едрите птици", добавя Фрийман в по-късно изявление.

Изследователите смятат, че тези атаки, макар и подли, не са напълно непровокирани и може да са превантивна мярка за защита на потомството на враните.

Истината е, че гарваните не са съвсем невинни жертви в тези конфликти. Ако намерят гнезда без надзор на възрастни птици,  гарваните с удоволствие се хранят с яйца на врани. Тази хипотеза се подкрепя от наблюденията, че повечето случаи на агресия на враните срещу гарваните се случва по време на размножителните сезони. Що се отнася до атаките, които се случват през зимата, изследователите предполагат, че това може да са превантивни мерки.

Врани атакуват гарван в центъра на Уинипег

Освен че предоставя интересен поглед върху живота на птиците, изследването подчертават ефективността на помощта от любители за науката. 

"Невъзможно е дори и за най-добрия специалист - изследовател да събере толкова данни в Северна Америка, но тъй като има хиляди хора с опит в идентификацията на птиците и интерес към поведението им, може да използваме данните от eBird за проучвания на поведенческите взаимодействия в континентален мащаб", заяви за ScienceDailyФрийман.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !