Взети са два нови ембриона, за да се предотврати изчезването на северния бял носорог

Ваня Милева Последна промяна на 21 февруари 2022 в 00:01 4020 0

Извличане на яйцеклетки през януари 2022 г. в Кения. Кредит: BioRescue/Jan Zwilling

В две процедури между октомври 2021 г. и февруари 2022 г. консорциумът BioRescue създава два нови ембриона на северен бял носорог като общият им брой достигна 14. Ооцитите (яйцеклетки) са събрани от женския северен бял носорог Фату през октомври и януари в резервата "Ол Пейета", Кения, и са узрели и осеменени в лабораторията Avantea, Италия. Разработените ембриони са криоконсервирани през ноември 2021 г. и февруари 2022 г. и очакват трансфер към сурогатни майки бели носорози в обозримо бъдеще.

Процедурите през октомври 2021 г. и януари 2022 г. в "Ол Пейета" бележат седмото и осмото успешно събиране на яйцеклетки, проведена от екипа от учени и природозащитници от Института за изследване на дивата природа в Лайбниц (Leibniz-IZW), Сафари парк "Двур Кралове", Института за изследване и обучение за опазване на дивата природа, Кения, лабораторията Avantea, Италия, Университет на Падуа и "Ол Пейета". 

При осемте процедури от 2019 г. насам екипът изважда общо 119 яйцеклетки от Фату и нейната майка Наджин, с което стават 14 ембриона. Тъй като тези ембриони произхождат изключително от яйцеклетките на Фату, BioRescue решава да спре събирането на яйца от Наджин след оценка на етичния риск през 2021 г.

След неотдавнашните процедури за събиране на ооцити, яйцеклетките са пренесени по въздух в лабораторията Avantea в Кремона, Италия, за узряване, оплодяване развитие на ембриони и криоконсервация. И двата скорошни ембриона са произведени с помощта на сперма от мъжкия северен бял носорог Ангалифу. Общо сега има 11 ембриона от Фату и мъжкия северен бял носорог Суни и три ембриона от Фату и Ангалифу, съхранявани в течен азот за бъдещи трансфери на ембриони.

През 2018 г. резерватът "Ол Пейета" в Кения, където последният мъжки северен бял носорог Судан прекарва последните си години, обяви смъртта на 45-годишния носорог. Кредит: Ol Pejeta Conservancy

По-големият брой ембриони увеличава шансовете в крайна сметка да се роди малко на северен бял носорог. Консорциумът има за цел да повтаря редовно събирането на ооцити от Фату и развитието на ембриони, стига това да е осъществимо и отговорно, като се има предвид здравословното състоянието на Фату и шансовете за успех. Това ще бъде определено чрез редовни оценки на етичния риск, които се провеждат преди всяка процедура на BioRescue под ръководството на Лабораторията по етика за ветеринарна медицина, опазване и хуманно отношение към животните към университета в Падуа.

Източник: Two new embryos ceated in race against time to prevent the extinction of the northern white rhinoceros
Forschungsverbund Berlin e.V. (FVB)

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !