За първи път маймунска вариола достигна Великобритания

НаукаOFFNews Последна промяна на 01 октомври 2018 в 11:25 11259 0

Маймунската вариола се счита за леко заболяване и обикновено се среща в отдалечени части на Централна и Западна Африка. (CDC)

Няколко души са диагностицирани с маймунска вариола във Великобритания от началото на септември. Това са първите регистрирани случаи в страната, съобщава NewScientist

Заболяването е зооноза, което означава, че може да се предаде от животни на хора.

Маймунската вариола се причинява от вирус (Monkeypox virus) от семейство Poxviridae, родственик на вируса на едрата шарка. Заболяването започва остро, внезапно с повишаване на телесната температура, главоболие и мускулни болки, замайване, гадене и повръщане, по-късно и обрив, който се превръща в пъпки, подобни на тези на варицела.

Обикновено това е леко заболяване, продължаващо няколко седмици, но понякога може да бъде и смъртоносно.

Както подсказва името ѝ, болестта за първи път е идентифицирана при маймуни и е ограничена главно в Западна и Централна Африка.

Епидемия от маймунска вариола възниква в САЩ през 2003 година. През периода от май до юни 2003 г. в няколко средноамерикански щата заболяват около 50 души като всички заболели са били закупили прерийни кученца от магазин за домашни любимци.

Поражения от маймунска вариола по ръката и крака на дете. Wikimedia Commons Причинителят на заболяването. Wikimedia Commons

Доколко сериозна е болестта?

От Африка идват епизодични съобщения за хора, които се заразяват от консумация на месо на гризачи и понякога може да се разпространи и между хората. Съобщава се за смъртност между 1 и 10%, която най-вероятно се дължи на детската смъртност.

Какво се случва?

Трима души от Великобритания са диагностицирани с маймунска вариола от началото на септември и в момента са хоспитализирани и под грижите на специалисти по тропически болести. Това са първите регистрирани случаи в страната.

Първите две жертви изглежда са се заразили с инфекцията, докато са били в Нигерия, където понастоящем заболяването се разраства. Третият е здравен работник, който се е грижил за втория пациент в болница "Блекпул Виктория", преди да бъде диагностициран с маймунска вариола.

Трябва ли да се безпокоим?

Паниката е излишна. Болестта не се разпространява лесно между хората. Предаването между хората се осъществява чрез контакт с телесни течности или достатъчно близко вдишане на големи въздушни капчици. Не е изненадващо, че здравният работник е заразен, но такива капчици обикновено не могат да пътуват повече от един метър, според Центровете за контрол и превенция на заболяванията в САЩ (Centers for Disease Control and Prevention - CDC), така че има малък риск за обществото.

Всяка болест, която серазпространява  между животните и може да бъде предадена и на хората и има потенциал да причини нова пандемия, ако мутира и да стане по-смъртоносна или по-лесно преносима. 

Маймунската вариола няма специфично лечение и няма одобрена конкретна ваксина. Ваксината срещу едра шарка дава имунитет и срещу маймунската вариола и сега се използва в болниците във Великобритания. Тя може да се използва и като лечение, ако се даде скоро след излагане на вируса.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !