Загадъчни ярки огнени топки пронизаха небето над Канада (видео)

НаукаOFFNews Последна промяна на 26 юли 2019 в 09:59 5463 0

В малките часове на сряда сутринта огненото космическо тяло, с видим размер на пълна луна, премина през небето над Онтарио, изпращайки ярки светкавици в края на своето небесно пътуване близо до град Банкрофт.

Мрежата за наблюдение на канадския Западен университет All-Sky Camera Network улови огнената топка в 2:44 ч. местно време на 24 юли в южните провинции Онтарио и Квебек. Огнената топка - необичайно ярък метеор - е около 400 000 пъти по-слаб от слънцето или около яркостта на пълната луна, съобщава Sky&Telescope.

Според анализа на астрономите метеороидът (солидната част се нарича метеороид, а ако удари земята, това е метеорит), който е създал огненото кълбо, е с размерите на малка плажна топка или около 30 сантиметра в диаметър.

Когато тези метеорите достигнат атмосферата на Земята триенето от атмосферата и челната ударна вълна, която се образува пред скалното парче, го загряват. Резултатът е огнено кълбо, което може да се разбие на фрагменти.

Тази ярка огнена топка прониза небето над Онтарио около 2:44 ч., 24 юли. Кредит: Western University

"Това огнено кълбо вероятно се е разпаднало малък брой метеорити в района на Банкрофт, особено близо до малкия град Кардиф", се казва в изявление на Питър Браун (Peter Brown), експерт по метеори в Западния университет. "Подозираме, че метеоритите са стигнали до земята, защото огненото кълбо се е разпаднало много ниско в атмосферата на запад от Банкрофт и се е забавило значително. Това е добър показател, че материалът е оцелял".

Камерата на университета засне траекторията на огнената топка в атмосферата на видео, което ще помогне на изследователите да разберат от кое място на Слънчевата система произхожда.

Стивън Елерт (Steven Ehlert) от службата на НАСА за проследяване на метеороиди (Meteoroid Environment Office) анализира видеото, като обяснява, че тези фрагменти вероятно са стигнали до земята близо до Банкрофт, Онтарио. 

От предварителния си анализ изследователите заключават, че огненото кълбо се е запалило в небето на височина от 93 километра над езерото Онтарио, преди да премине над Кларингтън и на запад от Питърбъро. И накрая огнената топка е изгаснала на запад от Банкрофт, според изявлението на университета.

Метеоритните фрагменти са били в размер на десетки до стотици грама, когато достигат земята, съобщават изследователите.

Ето какви указания дават Браун и колегите му, които ще ви помогнат да разберете дали сте намерил метеорит:

  1. Метеоритите са често тъмни, с "препечена" повърхност.
  2. Обикновено са по-плътни от обикновените скали.
  3. Поради металното им съдържание метеоритите често се привличат от магнити.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !