Замяната на бета-каротина с лутеин/зеаксантин забавя загубата на зрението

Ваня Милева Последна промяна на 08 юни 2022 в 00:01 6592 0

Анатомична диаграма на ретината на окото

Свързаната с възрастта дегенерация на макулата (AMD) е очно заболяване, което може да замъгли централното зрение. То е водеща причина за загубата на зрение при възрастните хора.

След 10 годишно проследяване за ефектите от приема на хранителна добавка срещу развитието на AMD се установи, че формулата AREDS2 показва повишена ефикасност в сравнение с оригиналната формула след като е премахнат бета-каротина.

Освен това хората, които пушат и приемат бета-каротин, имат значително по-висок риск от рак на белия дроб от очакваното.

Освен редовната физическа активност, отказът от тютюнопушенето и поддържането на здравословни нива на кръвното налягане и холестерола, добавките могат да помогнат за намаляването на риск от AMD или забавяне на прогресията му.

Проучванията на свързаните с възрастта очни заболявания AREDS и AREDS2 (Age-Related Eye Disease Studies) установяват, че хранителните добавки могат да забавят прогресията на свързаната с възрастта дегенерация на макулата (AMD), най-честата причина за слепота при по-възрастните.

В нов доклад учените анализират данни, събирани в продължение на 10 години от AREDS2. Те показват, че формулата AREDS2, която бета-каротина се замества с антиоксидантите лутеин и зеаксантин, не само намалява риска от рак на белия дроб благодарение на бета-каротина, но също така е по-ефективна за намаляване на риска от прогресия на AMD в сравнение с оригиналната формула.

Доклад за проучването, финансирано от Националния институт по здравеопазване, е публикуван в списанието JAMA Ophthalmology на 2 юни 2022 г.

Свързаната с възрастта дегенерация на макулата

Свързаната с възрастта дегенерация на макулата (AMD) е очно заболяване, което може да замъгли централното зрение. Това се случва, когато стареенето причинява увреждане на макулата - частта от окото, която контролира остротата на зрението право напред. Макулата е част от ретината (светлочувствителната тъкан в задната част на окото). AMD е често срещано състояние - това е водеща причина за загуба на зрение при възрастните хора.

AMD се развива бавно при някои хора и бързо при други. Ако имате ранна AMD, може дълго време да не забележите загубата на зрението си. Ето защо е изключително важно да правите чести очни прегледи, за да определите дали имате AMD.

„Тъй като бета-каротинът повишава риска от рак на белия дроб за настоящите пушачи в две проучвания, поддържани от NIH, нашата цел с AREDS2 бе да създадем еднакво ефективна формула за добавка, която може да се използва от всеки, независимо дали пуши или не“, отбелязва Емили Чу (Emily Chew), доктор по медицина, директор на отдела по епидемиология и клинично приложение в Националния очен институт (NEI) и водещ автор на доклада от проучването. „Тези 10-годишни данни потвърждават, че новата формула не само е по-безопасна, но и е по-добра при забавяне на прогресията на AMD.“

AMD е дегенеративно заболяване на ретината, светлочувствителната тъкан в задната част на окото. Прогресивната смърт на клетките на ретината в макулата, частта от ретината, която осигурява ясно централно зрение, в крайна сметка води до слепота. Лечението може да забави или обърне загубата на зрение, обаче не съществува лечение за AMD.

Оригиналното проучване на AREDS, стартирано през 1996 г., показа, че формулировка на хранителна добавка (500 mg витамин С, 400 IU витамин Е, 2 mg мед, 80 mg цинк и 15 mg бета-каротин) може значително да забави прогресията на AMD от умерено до късно заболяване. Две едновременни проучвания обаче разкриват също, че хората, които пушат и приемат бета-каротин, имат значително по-висок риск от рак на белия дроб от очакваното.

Д-р Емили Чу от Националния очен институт прави очен преглед. Кредит: NEI

В AREDS2, започнат през 2006 г., Чу и колегите й сравняват формулата с бета-каротин с такава с 10 mg лутеин и 2 mg зеаксантин. Подобно на бета-каротина, лутеинът и зеаксантинът са антиоксиданти с активност в ретината. Формулата, съдържаща бета-каротин, се дава само на участници, които никога не са пушили или са се отказали от тютюнопушенето.

В края на петгодишния период на проучването AREDS2 изследователите стигат до заключението, че лутеинът и зеаксантинът не увеличават риска от рак на белия дроб и че новата формула може да намали риска от прогресия на AMD с около 26%. След приключване на петгодишния период на проучване, на всички участници в проучването е предложена окончателната формула AREDS2, която включва лутеин и зеаксантин вместо бета-каротин.

В този нов доклад изследователите проследяват 3883 от първоначалните 4203 участници в AREDS2 още пет години след края на проучването AREDS2 през 2011 г., като събират информация за това дали тяхната AMD е прогресирала до напреднал стадий на заболяването и дали са били диагностицирани с рак на белия дроб. Въпреки че всички участници са преминали към формула, съдържаща лутеин и зеаксантин след края на периода на проучването, последващото проучване продължи да показва, че бета-каротинът повишава риска от рак на белия дроб при хора, които някога са пушили, почти двойно. Няма повишен риск от рак на белия дроб при тези, приемащи лутеин/зеаксантин. Освен това, след 10 години, групата, първоначално назначена да получава лутеин/зеаксантин, има допълнителни 20% намален риск от прогресия до късен стадий на AMD в сравнение с тези, първоначално назначени да приемат бета-каротин.

„Тези резултати потвърждават, че преминаването на нашата формула от бета-каротин към лутеин и зеаксантин е правилният избор“, подчертава Чу.

Справка:“Long-term Outcomes of Adding Lutein/Zeaxanthin and ω-3 Fatty Acids to the AREDS Supplements on Age-Related Macular Degeneration Progression: AREDS2 Report #28” by Emily Y. Chew, MD; Traci E. Clemons, PhD; Elvira Agrón, MA; Amitha Domalpally, MD, PhD; Tiarnán D. L. Keenan, BM, BCh, PhD; Susan Vitale, PhD; Claire Weber, MSc; Douglas C. Smith, BS and William Christen, ScD; for the AREDS2 Research Group, 2 June 2022, JAMA OphthalmologyDOI: 10.1001/jamaophthalmol.2022.1640

ИзточникResearch Confirms Benefit of Supplements for Slowing Vision Loss From AMD
NATIONAL EYE INSTITUTE (NEI)

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !