Защо СЗО въвежда термина "физическа дистанция" вместо "социална дистанция"

НаукаOFFNews Последна промяна на 24 март 2020 в 00:36 6153 0

Кредит pixabay

По време на брифинга на Световната Здравна Организация (СЗО) на 20 март, фразата "социална дистанция" беше използвана рядко, но с добра причина. За да се подчертае по-добре необходимостта от физическа изолация от другите, но все пак оставайки социално свързани, СЗО предлага изразът "физическа дистанция".

"Опитваме се да казваме физическа дистанция и това е нарочно, защото искаме хората все пак да останат свързани", обяснява д-р Мария Керков (Maria Kerkhove) епидемиолог от СЗО. "Така че намерете начин да го направите, намерете начин през интернет и различни социални медии да останете свързани, защото вашето психическо здраве, преминавайки през това, е също толкова важно, колкото и физическото ви здраве".

Поддържането на физическа дистанция между вас и другите играе ключова роля в превенцията на разпространението на вируса, тъй като новият коронавирус се разпространява от човек на човек по въздушно-капков път.

В различните страни препоръчителното разстояние, на което да стоим от другите хора варира от 1 до 2 метра, но СЗО препоръчва спазване на поне един метър дистанция.

Въпреки тези малки различия, общата идея е да не стоим близо до други хора. Познанията за грипа донякъде помагат да се направят тези оценки. Тъй като грипният вирус също се предава по въздушно-капков път, изучаването на пътя на изкиханите или изкашляни капки флуид помага да се определи препоръчителната дистанция, докато подобно проучване се направи за коронавируса.

И докато от СЗО подчертават, че спазването на физическата дистанция от другите хора е изключително важна, "това не означава, че социално трябва да се отделим от любимите си хора, от семейството си", смята д-р Керков. "Технологията в момента е толкова добре развита, че можем да поддържаме връзка по много начини без наистина физически да сме в същата стая ... с хората."

Препоръката на СЗО да се използва изразът физическа дистанция вместо социална дистанция е поет и от други.

"Социалната дистанция беше погрешен термин още от началото", смята Джамил Заки (Jamil Zaki), доцент по психология в Университета Станфорд. "Трябва да мислим за това време като за "физическо дистанциране", за да подчертаем, че можем да останем социално свързани дори когато сме разделени. Всъщност аз призовавам всички ние да практикуваме "дистанцирана социализация"."

Освен да спазваме препоръките за физическа дистанция, трябва да спазваме и другите превантивни мерки като старателно измиване на ръцете, кихане и кашляне в лакътя и избягване на докосването на лицето. Ако почувствате симптоми като висока температура, суха кашлица или затруднено дишане,останете изолирани вкъщи и потърсете личния си лекар по телефона.

Източник: IFLScience - Why The WHO Is Now Using The Phrase “Physical Distancing” Instead Of “Social Distancing”

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !