Защо ледниковите периоди са зачестили преди 1 милион години?

Ваня Милева Последна промяна на 11 ноември 2021 в 00:01 13072 0

Ново проучване предполага, че преди милион години ледниците са започнали по-здраво да се придържат към леглата си, предизвиквайки цикли на по-дълги ледникови периоди. На снимката ледът се изхвърля от исландския ледник Breiðamerkurjökull по пътя си към Атлантическия океан. Кредит: Kevin Krajick/Earth Institute

Нещо съдбоносно се е случило с нашата планета преди около един милион години. Установила се е голяма промяна в реакцията на земната климатична система към вариациите в нашата орбита около Слънцето.

Изместването се нарича "преход в средата на плейстоцена" (Mid-Pleistocene Transition). Преди MPT циклите между ледникови (по-студени) и междуледникови (по-топли) периоди се случват на всеки 41 000 години. След MPT ледниковите периоди стават по-интензивни - достатъчно интензивни, за да образуват ледени щитове в Северното полукълбо, продължаващи 100 000 години. Това създава на Земята редовни цикли на ледникови периоди, които са се запазили и по времето на Хомо сапиенс.

Учените отдавна са озадачени какво е предизвикало това. Вероятна причина би бил феномен, наречен цикли на Миланкович - циклични промени в орбитата на Земята и ориентацията към Слънцето, които влияят на количеството енергия, което Земята поглъща. Това, съгласни са учените, е основният естествен двигател на редуването на топли и студени периоди в продължение на милиони години. Изследванията обаче показват, че циклите на Миланкович не са претърпели някаква голяма промяна преди милион години, така че вероятно е действало нещо друго.

Но с MPT съвпада сериозното отслабване на голяма система от океански течения, която помага за придвижването на топлината по цялата Земя. Тази система, която изпраща топлина на север през Атлантическия океан, е Атлантическата меридионална преобръщаща се циркулация (AMOC - Atlantic meridional overturning circulation). Свързано ли е това забавяне с изместването на ледниковите периоди?

Ако да, как и защо? Това бяха отворени въпроси.

Нова статия, публикувана в списание Proceedings of the National Academy of Sciences, предлага отговор.

Изследователите анализират сондажни ядра от дълбоководни седименти, взети в южната и северната част на Атлантическия океан, където са минавали и оставяли химически улики древните дълбоки води.

„Открихме, че Северният Атлантик, точно преди тази катастрофа, е действал много по-различно от останалата част от басейна“, разказва водещият автор Мааян Йехудай (Maayan Yehudai), от Обсерваторията за Земята "Ламонт-Дохърти" на Колумбийския университет.

Преди този срив на океанската циркулация, ледените щитове в Северното полукълбо са започнали да се придържат към основата си по-здраво, заради което ледниците стават по-дебели, отколкото преди. Това от своя страна води до по-голямо глобално захлаждане отпреди и нарушава атлантическата  топлинна циркулация. Това води както до по-сурови ледникови периоди, така и до изместване на цикъла им, отбелязва Йехудай.

Изследването подкрепя дълго обсъждана хипотеза, че постепенното премахване на натрупаните хлъзгави континентални почви през предишните ледникови периоди позволява на ледените щитове да се придържат по-плътно към по-старата, по-твърда скална основа отдолу като стават по-дебели и по-стабилни. Резултатите показват, че това нарастване и стабилизиране точно преди отслабването на AMOC са оформили глобалния климат.

„Нашето изследване разглежда един от най-големите въпроси за най-голямото изменение на климата, случило се в началото на ледниковите периоди“, коментира Йехудай. „Това е бил един от най-съществените климатични преходи и ние не го разбираме напълно. Нашето откритие свързва произхода на тази промяна в Северното полукълбо и ледените щитове, еволюирали там, движейки тази промяна към климатичните модели, които наблюдаваме днес. Това е много важна стъпка към разбирането какво го е причинило и откъде идва. То подчертава значението на северноатлантическия регион и циркулацията на океана за настоящите и бъдещите климатични промени."

Справка: Evidence for a Northern Hemispheric trigger of the 100,000-y glacial cyclicity, Proceedings of the National Academy of Sciences (2021). DOI: 10.1073/pnas.2020260118.

Източник: Why did glacial cycles intensify a million years ago? Researchers find clues on the bed of the Atlantic Ocean
Earth Institute at Columbia University

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !